Biała kiełbasa po wiejsku
Przepis znalazłam, kombinując, co zrobić z białą kiełbasą, która została po Wielkanocy i która w tradycyjnej postaci już się nam trochę przejadła. Może szału w tym daniu nie ma, ale zawsze to coś innego i „wiejskiego”. Biała kiełbasa musi by dobrze doprawiona, żeby danie nie wyszło mdłe.
Składniki
300-400 g kiszonej kapusty
2 marchewki
1 cebula
4 pęta surowej białej kiełbasy
kilka plastrów wędzonego boczku lub szynki szwarcwaldzkiej
6 ziemniaków
4 jajka
sól, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
Kapustę siekamy i przekładamy do garnka. Dodajemy startą marchewkę, przyprawy i dolewamy wody tak, by przykryła warzywa. Gotujemy pod przykryciem około 10-15 minut, aż kapusta zmięknie. Odcedzamy.
Cebulę kroimy w grubą kostkę i podsmażamy na łyżce oleju, oliwy lub na klarowanym maśle.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.
Żaroodporne naczynie smarujemy tłuszczem. Na dno układamy kapustę kiszoną (razem ze wszystkimi przyprawami), na nią pokrojone w plasterki ziemniaki, podsmażoną cebulę, a na koniec białą kiełbasę nakłutą widelcem i owiniętą w plastry boczku lub szynki.
Pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez około 50-60 minut. Na 15 minut przed końcem wybijamy na wierzch delikatnie całe jajka, solimy je i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Podajemy na gorąco.
Źródło: Moje Gotowanie