|||

Jajka w cieście


Fot. Ewa



Często na kolacje albo spotkania ze znajomymi przygotowuję sałatki. Od razu mówię, że nie jestem w tym mistrzem. Nie lubię robić sałatek. Ale dobrze się czuję w dodatkach, szczególnie „chlebowych”. Jajka w cieście, które przedstawiam w tym przepisie, wypadły świetnie w połączeniu z sałatką. I wcale nie ma z nimi wiele roboty. Polecam – zawsze to jakieś urozmaicenie.



Składniki:
(na 8 sztuk)
350 g mąki pszennego chlebowej typ 650-750
5 g suchych drożdży
50 g otrębów pszennych
200 ml wody
1 łyżeczka czrnuszki
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
8 jajek ugotowanych na twardo
8 plastrów szynki
pęczek pietruszki

Mąkę mieszamy z drożdżamy. Dodajemy otręby, wodę, czarnuszkę, sól i oliwę i zagniatamy elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, dzielimy na 8 części i każdą z nich rozpłaszczamy w rękach lub rozwałkowujemy na kształ prostokąta. Na każdy kawałek ciasta kładziemy plaster szynki, odrobinę posiekanej pietruszki i jajko ugotowane na twardo i obrane ze skorupki. Owijamy nadzienie ciastem, tworząc bułeczki. Układamy je łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo matą silikonową.

Bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

Pieczemy w 200 stopniach przez 20-25 minut.

Poleca: Ewa
Źródło: Piotr Kucharski, Chleb. Domowa piekarnia

Podobne wpisy