Sałatka kebab
Chyba można napisać, że to już „polska” tradycyjna sałatka. Tak jak dla naszych rodziców nieśmiertelna była warzywna z majonezem, tak teraz większość imprez nie obejdzie się bez sałatki kebab. Na idealny kebab składają się następujące składniki: dobrej jakości ogórki konserwowe, twarde, dobrze przyprawione; ulubiona przyprawa do mięsa; sos – dobry pikantny ketchup i wyraźny ostry majonez. U mnie taka sałatka kebab jest zawsze głównym punktem każdego spotkania ze znajomymi.
Składniki
1 mała kapusta pekińska
1 duży słoik ogórków konserwowych
2 czerwone papryki
1 puszka kukurydzy
2 duże cebule
2 średnie piersi z kurczaka
przyprawa do gyrosa/kebaba
ketchup, majonez, ewentualnie jogurt naturalny
Pierś z kurczaka kroimy w dość dużą kostkę, przyprawiamy i obsmażamy na patelni ze wszystkich stron, aż mięso zmięknie. Odstawiamy do wystudzenia.
Kapustę szatkujemy, resztę warzyw kroimy kroimy w kostkę.
Sałatka kebab wygląda ładnie, kiedy jest podana w przezroczystym naczyniu i ułożona warstwami: na spodzie kapusta, a potem reszta składników, tak żeby było widać granice między kolejnymi kolorami. Na wierzch sos powstały z wymieszania majonezu i ketchupu, ewentualnie także jogurtu. Oczywiście sałatkę można też wymieszać i podać w tradycyjnej formie.
W ramach modyfikacji można dodać również czerwoną fasolę albo żółtą paprykę.