|

Pizza z tuńczykiem i kaparami

Poleca: Hania

Fot. Hania

Od dawna szukałam przepisu na dobre ciasto do pizzy i trudno było mi takie znaleźć. Teraz postanowiłam pomieszać parę przepisów (w zasadzie chodzi tu o proporcje mąki, drożdży i oliwy) według własnego uznania i muszę powiedzieć, że ciasto wyszło mi rewelacyjne! Mogę śmiało powiedzieć, że jest to najlepsze ciasto na pizzę, jakie zrobiłam.
Jedyny minus, że nie piekłam pizzy na kamieniu, bo podejrzewam, że ciasto byłoby jeszcze lepsze! 
Pomysł na farsz do pizzy wzięłam z jedynej pizzerii, z której zamawiamy szybkie dania obiadowe. W zasadzie, jak zamawiałam pizzę, to tylko z tuńczykiem i kaparami. Pycha!

Składniki:
Ciasto: (na okrągłą pizzę)
250 g mąki
25 g świeżych drożdży
15 g oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki cukru
125 ml wody

Farsz:
2 puszki tuńczyka w kawałkach (u mnie w oleju, ale może być w sosie własnym)
1 słoik kaparów
1-2 cebule pokrojone w kosteczkę
sos pomidorowy (passata, sól, pieprz, zioła)
starty żółty ser (ilość według uznania)

Ciasto na pizzę robię w Thermomixie, tzn. wrzucam składniki i samo się wyrabia przez 2,5 minuty. Dla posiadaczy malakserów i robotów kuchennych, proponuję wyrabiać ciasto w maszynie, to naprawdę ułatwia pracę. Dla tych, którzy będą ciasto robić ręcznie: cukier wymieszać z drożdżami, rozprowadzić w małej ilości wody, chwilę odczekać. Do miski wsypać mąkę, dodać resztę składników, wymieszać (ja to robiłam zawsze najpierw łyżką, potem ręką). Kiedy ciasto będzie już w miarę zwarte, wyłożyć na blat i wyrabiać kilka minut, aż będzie elastyczne.
Włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 1 godzinę).

Przygotować sos pomidorowy: ok. 100 g passaty pomidorowej wymieszać w garnuszku z solą, pieprzem i przyprawami (u mnie oregano i bazylia). Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Zdjąć z palnika.

Cebulę zezłocić na oliwie.

Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła, nałożyć sos pomidorowy, tuńczyka, cebulę i kapary (ilość według uznania). Zetrzeć żółty ser (ja starłam tylko tyle, żeby przykryć farsz).

Nagrzać piekarnik do 220 stopni. Piec około 15 minut, do zrumienienia sera.

Fot. Hania

Fot. Hania

Podobne wpisy