|

Babeczkowe Bounty

Poleca: Ania

Fot. Ania

Czekolada, czekolada – a co do niej pasuje? Z pewnością kokos! Babeczki prościutkie i pyyyszne. 

Na spód babeczkowy potrzebujemy:
200 g masła
szklankę cukru
3 jajka
3 łyżki ciemnego kakao
szklankę mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło (najlepiej w temperaturze pokojowej) ubijamy z cukrem. Dodajemy po kolei jajka, potem kakao i mąkę z proszkiem. Nakładamy po łyżce ciasta do foremek muffinkowych – tak maksymalnie do połowy ich wysokości, i pieczemy około 10 min. w temperaturze 160 stopni. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Na masę Bounty:
szklankę śmietany 30%
200 g wiórków kokosowych
2 łyżki cukru
3/4 kostki masła

Śmietanę wlewamy do garnuszka, wsypujemy cukier i wiórki i gotujemy około 5 minut. Po tym czasie do gorącej (ale zdjętej już z palnika) masy wiórkowej dorzucamy masło i mieszamy, aż całe się rozpuści i dokładnie wymiesza z resztą.

Babeczki wsadzamy z powrotem do foremek. Dekorujemy z wierzchu letnią masą kokosową, ozdabiamy roztopioną czekoladą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę, żeby masa kokosowa mogła zastygnąć.

Fot. Ania

Podobne wpisy