|||

Zapiekana manna z dodatkami

Poleca: Ewa
Źródło: Marta Gotuje

Fot. Ewa

Manna, jogurt i owoce – czego chcieć więcej? To jedno z dań, które należy traktować jako przykładową bazę. Możliwości wariacji jest mnóstwo – można zapiec mannę z owocami, z czekoladą, z bakaliami i mnóstwem innych dodatków. Można podawać ją na zimno albo na ciepło, z cukrem pudrem, z frużeliną owocową albo z lodami. Podzielcie się swoimi pomysłami 🙂

Składniki:
(na 2 porcje)
1 szkl. kaszy manny
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wiórków kokosowych
1 jajko
1 szkl. jogurtu naturalnego
dodatki: owoce (również mrożone), posiekana czekolada, bakalie itp.

Suche składniki (czyli do wiórków kokosowych włącznie) wsypujemy do miski. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z jogurtem. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy.

Przekładamy masę do natłuszczonych foremek do zapiekania i odstawiamy na kwadrans.
Po tym czasie wciskamy w ciasto owoce lub inne dodatki. U mnie cztery wersje (bo przygotowałam podwójną porcję) – kawałki czekolady, mrożone truskawki, wiśnie i śliwki.

Pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 minut.

Fot. Ewa

Podobne wpisy