Poleca: Ewa
Źródło: Marta Gotuje
![]() |
Fot. Ewa |
Manna, jogurt i owoce – czego chcieć więcej? To jedno z dań, które należy traktować jako przykładową bazę. Możliwości wariacji jest mnóstwo – można zapiec mannę z owocami, z czekoladą, z bakaliami i mnóstwem innych dodatków. Można podawać ją na zimno albo na ciepło, z cukrem pudrem, z frużeliną owocową albo z lodami. Podzielcie się swoimi pomysłami 🙂
Składniki:
(na 2 porcje)
1 szkl. kaszy manny
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka wiórków kokosowych
1 jajko
1 szkl. jogurtu naturalnego
dodatki: owoce (również mrożone), posiekana czekolada, bakalie itp.
Suche składniki (czyli do wiórków kokosowych włącznie) wsypujemy do miski. W drugiej misce roztrzepujemy jajko z jogurtem. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy.
Przekładamy masę do natłuszczonych foremek do zapiekania i odstawiamy na kwadrans.
Po tym czasie wciskamy w ciasto owoce lub inne dodatki. U mnie cztery wersje (bo przygotowałam podwójną porcję) – kawałki czekolady, mrożone truskawki, wiśnie i śliwki.
Pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 minut.
![]() |
Fot. Ewa |
10 komentarzy
Anonimowy
on 31 stycznia 2016 at 12:15Ewa, jakie kokilka ma wymiary? Są bardzo różne na allegro i zastanawiam się w jakie się zaopatrzyć?
eva
on 31 stycznia 2016 at 14:15Moje mają średnicę 11,5 cm. Są dość duże. Na suflet były np. za duże i nie wyrósł ponad rant kokilki, ale do zapiekania jajek (np. jak tu: http://baby-w-kuchni.blogspot.com/2014/07/jajka-w-kokilkach-z-pomidorami-i.html) nadają się idealnie. Ja bym ich na mniejsze nie zamieniła 😀
Kupiłam na allegro najzwyklejsze, białe, ceramiczne, 4 zł za sztukę. Służą mi już ponad 1,5 roku i są jak nowe 🙂
klaudyna148
on 28 lutego 2015 at 11:48Muszę kupić więcej kokilek i zrobić takie zapiekanki z kaszy manny. Na pewno są pyszne.
eva
on 28 lutego 2015 at 12:19Niepozornie wyglądają, ale są bardzo sycące. Jedna taka mała kokilka spokojnie wystarczy dorosłej osobie 🙂
eva
on 28 lutego 2015 at 01:36Jest naprawdę pyszna. Wychodzi takie dość gęste ciasto, samo w sobie raczej suche, dlatego dodatek owoców jest tu ważny. I kokos dużo smaku daje 🙂
Agata
on 27 lutego 2015 at 23:40manna w takiej postaci musi być bardzo ciekawa w smaku 🙂
Ania S
on 27 lutego 2015 at 22:51Nie jadłam nigdy pieczonej manny, ale wygląda bardzo zachęcająco :):)
Biała Filiżanka
on 27 lutego 2015 at 20:38Ale super pomysł !
Ania - Kto ugości moich gości?
on 27 lutego 2015 at 19:37Pyszności! Aż żałuję że nie mam jeszcze kokilek:(
eva
on 27 lutego 2015 at 19:47Ja się zaopatrzyłam całkiem niedawno – na allegro, w najtańsze 🙂 I jestem bardzo z nich zadowolona 🙂 Cuda dizajnu to nie są, ale spełniają swoją funkcję.