Jajka zapiekane w cieście francuskim
Wszyscy w naszym domu uwielbiają jajecznicę. Ale podać jajecznicę na kolację dla znajomych? Nie wypada. Znaleźliśmy alternatywę. Odrobinę bardziej „wykwintną” i wymagającą więcej precyzji w przygotowaniu. Ale gwarantuję, że przy odrobinie wprawy każdy z Was zdoła przygotować takie jajka zapiekane w cieście francuskim w swojej kuchni!
Składniki
6 jajek
1 gotowe ciasto francuskie
wędlina lub boczek
1 mała cebula
1 mały pęczek szczypiorku
1 mała papryka czerwona
sól, pieprz
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka przechowujemy każde osobno, najlepiej zostawiając je w skorupkach od jajek. Białka mieszamy z podsmażoną cebulką i boczkiem oraz resztą posiekanych składników i doprawiamy (odrobinę białka zostawiamy na posmarowanie ciasta).
Smarujemy masłem formę do muffinek.
Ciasto francuskie dzielimy na 6 części i poszczególnymi prostokątami wykładamy zagłębienia w formie. Końcówki ciasta będą wystawać ponad formę. Wlewamy do zagłębień masę z białek, a na wierzchu delikatnie umieszczamy żółtko. Smarujemy białkiem wystające fragmenty ciasta, żeby się ładnie zarumieniły.
Pieczemy całość w 180 stopniach przez 12-15 minut, aż białko się zetnie, a ciasto zezłoci.
Wyciągamy poszczególne porcje delikatnie, podważając najpierw boki, żeby odeszły od foremki.
Uwaga! Jeśli formę na muffiny wyłożymy kawałkami papieru do pieczenia, będzie można wyjąć zapieczone porcje, ciągnąc delikatnie za papier.
Źródło: Trying to cook and bake
Jajka zapiekane w cieście francuskim przygotowane przez współautorki bloga BaBy w kuchni