|||

Sernik z herbatnikami

Poleca: Krolcia

Fot. Krolcia

Składniki:
1 kg zmielonego twarogu (może być kupny w wiaderku, ale twaróg świeżo zmielony w domu zawsze będzie lepszy)
10 jaj
2 szkl. cukru pudru
kostka masła
budyń waniliowy (bez cukru)
cukier waniliowy
aromat waniliowy (cytrynowy/rumowy, kto co woli)
petit beurre kilka opakowań (zwykłe, tradycyjne, nie jakieś maślane)
opcjonalnie rodzynki, orzechy itp.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i waniliowym. Robimy to tak długo, aż masa będzie niemal biała. Potem dodajemy po kolei budyń, miękkie masło, aromat i twaróg. Dokładnie mieszamy. Teraz jeśli ktoś chce, można wrzucić rodzynki czy orzechy, czy jedno i drugie. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.

Blachę (standardową, dużą) smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i na tym układamy ciastka. Na dno i boki. Żeby było „ładnie”, kładziemy ciastka tak, żeby masa była wylewana na „lewą” stronę ciastek. Wykładamy przygotowaną masę.
Ważne: Zawsze dajemy tłuszcz i bułkę, nawet jeśli pieczesz w silikonowej formie. To powoduje, że ciastka miękną również od zewnętrznej strony. Przetestowałam bez tego i ciastka robią się po prostu twarde.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 1 godziny lub 1 godziny 20 minut, w zależności od tego, jaka blacha. W 180 stopniach.
Można sypnąć na wierzch cukrem pudrem.

Sernik jak to sernik, opadnie, więc nie trzeba panikować, jeśli brzeg zrobi się wyższy niż środek.

Podobne wpisy