• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// Boże Narodzenie// serniki// Wielkanoc

Sernik z herbatnikami

4 marca 2013 • 2  

Poleca: Krolcia

Fot. Krolcia

Składniki:
1 kg zmielonego twarogu (może być kupny w wiaderku, ale twaróg świeżo zmielony w domu zawsze będzie lepszy)
10 jaj
2 szkl. cukru pudru
kostka masła
budyń waniliowy (bez cukru)
cukier waniliowy
aromat waniliowy (cytrynowy/rumowy, kto co woli)
petit beurre kilka opakowań (zwykłe, tradycyjne, nie jakieś maślane)
opcjonalnie rodzynki, orzechy itp.

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i waniliowym. Robimy to tak długo, aż masa będzie niemal biała. Potem dodajemy po kolei budyń, miękkie masło, aromat i twaróg. Dokładnie mieszamy. Teraz jeśli ktoś chce, można wrzucić rodzynki czy orzechy, czy jedno i drugie. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i mieszamy delikatnie łyżką.

Blachę (standardową, dużą) smarujemy tłuszczem, posypujemy bułką tartą i na tym układamy ciastka. Na dno i boki. Żeby było „ładnie”, kładziemy ciastka tak, żeby masa była wylewana na „lewą” stronę ciastek. Wykładamy przygotowaną masę.
Ważne: Zawsze dajemy tłuszcz i bułkę, nawet jeśli pieczesz w silikonowej formie. To powoduje, że ciastka miękną również od zewnętrznej strony. Przetestowałam bez tego i ciastka robią się po prostu twarde.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 1 godziny lub 1 godziny 20 minut, w zależności od tego, jaka blacha. W 180 stopniach.
Można sypnąć na wierzch cukrem pudrem.

Sernik jak to sernik, opadnie, więc nie trzeba panikować, jeśli brzeg zrobi się wyższy niż środek.

#budyń, #twaróg
Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Jajka zapiekane w cieście francuskim Poprzedni Jajka zapiekane w cieście francuskim
Czynaki • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Racuszki na kefirze z sosem waniliowym  

29 kwietnia 2015

Pieczonki  

18 lipca 2013

Sajgonki  

27 lipca 2013

2 komentarze

  1. Justyna Bąk

    on 4 marca 2013 at 16:38
    Odpowiedz

    świetny pomysł z herbatnikami:)

  2. Ervisha

    on 4 marca 2013 at 12:21
    Odpowiedz

    Bardzo lubię serniki 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda