Kurczak z porem pod ciastem francuskim
Poleca: Ewa
Źródło: Roti n Rice
Fot. Ewa |
Lubię ciasto francuskie, ale takiego jego wykorzystania jeszcze nie widziałam. Jest w tym daniu „pokrywką” 🙂 Obiad prosty, smaczny, a bardzo efektowny – idealny do podania, gdy przyjdą znajomi 🙂
Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 niewielkie pory
3 łyżki mąki
1,5 szkl. mleka
1 łyżka musztardy
0,5 kg ziemniaków
1 opakowanie ciasta francuskiego
sól, pieprz
jajko i odrobina mleka
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na maśle klarowanym lub oliwie do zezłocenia (ok. 5 minut).
Dodajemy pokrojone pory i trzymamy na ogniu jeszcze ok. 5 minut, pod koniec tego czasu dosypując mąkę – mieszamy.
Dolewamy mleko i doprowadzamy całość do wrzenia.
Gdy mleko się zagotuje, dodajemy musztardę, pokrojone w drobną kostkę ziemniaki oraz sól i pieprz do smaku (można też dodać dowolne inne przyprawy i zioła, które pasują Wam do kurczaka). Gotujemy całość na wolnym ogniu ok. 10 minut.
Rozdzielamy przygotowane danie na 3-4 porcje, przekładając je do niewielkim naczyń żaroodpornych. Każde z nich przykrywamy wcześniej wyciętym płatem ciasta francuskiego (wycinamy wcześniej, bo gdy naczynia są puste, można na cieście odbić ich kształt i wyciąć idealnie pasujący kawałek).
Smarujemy ciasto z wierzchu jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka.
Zapiekamy w 200 stopniach przez 20-25 minut (aż ciasto się ładnie zarumieni).