Faszerowane marchewki z kruchego ciasta
Faszerowane marchewki z kruchego ciasta królowały w tym roku na urodzinowym przyjęciu naszego (już) 4-latka. Ale z powodzeniem nadadzą się też na inne imprezy, chociażby sylwestrową domówkę. Nie mówiąc oczywiście o Wielkanocy – na świąteczny stół są wręcz idealne! Nafaszerować możecie je czymkolwiek. Ja podaję przepis na to, co u nas w domu schodzi najszybciej, czyli tzw. twarożek urabiany.
Do pieczenia użyłam foremek do rurek, ale można też zrobić formy samemu z tektury owiniętej folią aluminiową. Zamiast białkiem z barwnikiem można z kolei posmarować marchewki żółtkiem rozrobionym z łyżką mleka – ciasto wtedy ładnie się zrumieni.
Składniki
Ciasto
1,5 szkl. mąki
100 g masła
1 jajko
1 żółtko
100 ml jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
1/2 łyżeczki soli
białko do posmarowania marchewek
ewentualnie barwnik spożywczy pomarańczowy (np. uzyskany z żółtego i czerwonego)
Z podanych składników (bez białka i barwnika) zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.
Po tym czasie ciasto wałkujemy dość cienko, kroimy na paski o szerokości ok. 1,5-2 cm (nie muszą być równej długości). Każdy pasek zwijamy w rulonik i nawijamy od części wąskiej do szerokiej na wysmarowane masłem foremki do rurek. Smarujemy marchewki z zewnątrz roztrzepanym białkiem wymieszanym z łyżką wody i barwnikiem spożywczym. Marchewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15-20 minut – do zrumienia. Po ostudzeniu ściągamy z foremek i napełniamy farszem.
Nadzienie i dekoracja
100 g twarogu
jogurt naturalny
szczypiorek
sól, pieprz
kminek (opcjonalnie)
sałata karbowana
Twaróg doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kminek lub/i posiekany szczypiorek i mieszamy z jogurtem naturalnym – do uzyskania pożądanej konsystencji.
Takim farszem nadziewamy rurki. Ja użyłam do tego celu szprycy bez żadnej końcówki. Na koniec dekorujemy marchewki sałatą, która ma imitować natkę.
Źródło: Na Miotle