Faszerowane marchewki z kruchego ciasta
|||

Faszerowane marchewki z kruchego ciasta

Faszerowane marchewki z kruchego ciasta królowały w tym roku na urodzinowym przyjęciu naszego (już) 4-latka. Ale z powodzeniem nadadzą się też na inne imprezy, chociażby sylwestrową domówkę. Nie mówiąc oczywiście o Wielkanocy – na świąteczny stół są wręcz idealne! Nafaszerować możecie je czymkolwiek. Ja podaję przepis na to, co u nas w domu schodzi najszybciej, czyli tzw. twarożek urabiany.

Do pieczenia użyłam foremek do rurek, ale można też zrobić formy samemu z tektury owiniętej folią aluminiową. Zamiast białkiem z barwnikiem można z kolei posmarować marchewki żółtkiem rozrobionym z łyżką mleka – ciasto wtedy ładnie się zrumieni.

Składniki

Ciasto

1,5 szkl. mąki
100 g masła
1 jajko
1 żółtko
100 ml jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
1/2 łyżeczki soli
białko do posmarowania marchewek
ewentualnie barwnik spożywczy pomarańczowy (np. uzyskany z żółtego i czerwonego)

Z podanych składników (bez białka i barwnika) zagniatamy szybko kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.

Po tym czasie ciasto wałkujemy dość cienko, kroimy na paski o szerokości ok. 1,5-2 cm (nie muszą być równej długości). Każdy pasek zwijamy w rulonik i nawijamy od części wąskiej do szerokiej na wysmarowane masłem foremki do rurek. Smarujemy marchewki z zewnątrz roztrzepanym białkiem wymieszanym z łyżką wody i barwnikiem spożywczym. Marchewki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 15-20 minut – do zrumienia. Po ostudzeniu ściągamy z foremek i napełniamy farszem.

Nadzienie i dekoracja

100 g twarogu
jogurt naturalny
szczypiorek
sól, pieprz
kminek (opcjonalnie)
sałata karbowana

Twaróg doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy kminek lub/i posiekany szczypiorek i mieszamy z jogurtem naturalnym – do uzyskania pożądanej konsystencji.

Takim farszem nadziewamy rurki. Ja użyłam do tego celu szprycy bez żadnej końcówki. Na koniec dekorujemy marchewki sałatą, która ma imitować natkę.

Źródło: Na Miotle

Faszerowane marchewki z kruchego ciasta

Podobne wpisy