Sałatka meksykański król imprezy
Fot. Ewa |
Składniki:
sałata lodowa
3-4 pomidory
1 cebula
500 g mięsa mielonego wieprzowego (ewentualnie drobiowego)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
300 g pieczarek
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
50-70 g startego żółtego sera
nachosy
Sos:
5 łyżek majonezu
3 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
jogurt naturalny
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (opcjonalnie)
sól, pieprz, papryka
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni na maśle klarowanym lub oliwie/oleju. Gdy nieco zmięknie, odsuwamy ją na bok i na patelnię dodajemy zmielone mięso. Obsmażamy je ze wszystkich stron. Dodajemy koncentrat pomidorowy, całość mieszamy i podsmażamy na patelni jeszcze około 5-10 minut, co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie na drugiej patelni albo w garnuszku podduszamy na maśle pokrojone pieczarki.
Składniki sosu mieszamy i doprawiamy do smaku. Jogurtu dodajemy dowolną ilość – w zależności od tego, ile sosu chcemy uzyskać.
Sałatkę układamy warstwowo, najlepiej w przezroczystej salaterce:
- porwana na kawałki sałata lodowa
- pokrojone w kostkę pomidory
- podsmażone z cebulą i koncentratem mięso mielone
- podduszone pieczarki
- kukurydza
- fasola (po odlaniu sosu z puszki)
- sos majonezowy
- starty żółty ser
- pokruszone nachosy
Fot. Ewa |