||

Sałatka meksykański król imprezy



Fot. Ewa



Nie tylko na karnawał!

Lubicie warstwowe sałatki? Ja mam wobec nich mieszane uczucia. Pięknie wyglądają – to fakt. Ale już po pierwszym nałożeniu cała konstrukcja się sypie. No ale to ma wyglądać tylko na początku, potem musi już po prostu smakować 🙂
Trzeba przyznać, że pomysł z nachosami jest genialny w swojej prostocie. To on stanowi sedno tego przepisu. Warstwy możecie dowolnie zmieniać i dostosować do swoich smaków. Jeśli wpadniecie na lepsze ich połączenie – napiszcie w komentarzu albo na naszym facebooku – chętnie wypróbuję! 🙂



Składniki:
sałata lodowa
3-4 pomidory
1 cebula
500 g mięsa mielonego wieprzowego (ewentualnie drobiowego)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
300 g pieczarek
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
50-70 g startego żółtego sera
nachosy

Sos:
5 łyżek majonezu
3 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
jogurt naturalny
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę (opcjonalnie)
sól, pieprz, papryka

Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni na maśle klarowanym lub oliwie/oleju. Gdy nieco zmięknie, odsuwamy ją na bok i na patelnię dodajemy zmielone mięso. Obsmażamy je ze wszystkich stron. Dodajemy koncentrat pomidorowy, całość mieszamy i podsmażamy na patelni jeszcze około 5-10 minut, co jakiś czas mieszając.

W międzyczasie na drugiej patelni albo w garnuszku podduszamy na maśle pokrojone pieczarki.

Składniki sosu mieszamy i doprawiamy do smaku. Jogurtu dodajemy dowolną ilość – w zależności od tego, ile sosu chcemy uzyskać.

Sałatkę układamy warstwowo, najlepiej w przezroczystej salaterce:

  • porwana na kawałki sałata lodowa
  • pokrojone w kostkę pomidory
  • podsmażone z cebulą i koncentratem mięso mielone
  • podduszone pieczarki
  • kukurydza
  • fasola (po odlaniu sosu z puszki)
  • sos majonezowy
  • starty żółty ser
  • pokruszone nachosy
Kilka całych nachosów układamy dookoła salaterki, tworząc wzór na kształt korony.
Przed podaniem można schłodzić sałatkę w lodówce.
Poleca: Ewa
Źródło: Smakiem Pisany

Fot. Ewa

Podobne wpisy