||

Croissanty

Poleca: Ewa
Źródło: Kwestia Smaku

Fot. Ewa

Dłuuugo się zbierałam do wykonania tego przepisu. Nie jest bardzo trudny, ale za to bardzo pracochłonny. Efekt zadowalający, choć nie powalający. Ale biorę pod uwagę, że mogłam coś zrobić źle 😉 W planie mam jeszcze wypróbowanie croissantów z przepisu Julii Child. Może będą lepsze 🙂

Składniki:
(ok. 15 małych rogalików)
2 łyżki i 1 łyżeczka drożdży instant
4 szkl. mąki
70 ml wody
1/4 szkl. cukru
1 łyżka soli
1 szkl. mleka
250 g masła
1 jajko do posmarowania rogalików

Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy wodę, cukier, sól i mleko i wyrabiamy ciasto – ręcznie albo robotem kuchennym. Gotową kulę ciasta wkładamy do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. półtorej godziny w ciepłe miejsce.

Fot. Ewa

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (ok. 20 x 40 cm) o grubości 1 cm. Układamy go krótkim bokiem do siebie. Lekko schłodzone masło rozpłaszczamy na grubość 1 cm (można masło utrzeć, wtedy będzie łatwiej wałkować). Masło układamy w dolnej części prostokąta ciasta – powinno zajmować 1/3 powierzchni ciasta. I teraz zawijamy jak list: górną 1/3 ciasta składamy w stronę środka (tak żeby nie naszła na masło), a dolną 1/3 (tę, na której leży masło) składamy w górę razem z masłem. Dociskamy brzegi, żeby się zlepiły. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 2 cm. Znów składamy jak poprzedniio, kładziemy na talerz i dajemy do lodówki bez żadnego przykrycia na 10 minut.

Fot. Ewa

Po tym czasie znowu rozwałkowujemy ciast na prostokąt i znowu składamy. Chłodzimy na 10 minut.
I jeszcze raz to samo – rozwałkowujemy i składamy (to już czwarte składanie). Teraz złożone ciasto obsypujemy mąką, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na mininum 2 godziny (maksymalnie może w niej leżeć dobę).

Ostatni raz rozwałkowujemy ciasto. Prostokąt powinien mieć ok. pół centymetra grubości i wymiary ok. 30 x 80 cm. Ciasto przecinamy na pół wzdłuż krótszego boku i każdą z części tniemy na trójkąty (powinny mieć krótką podstawę i długie dwa boki).
Zwijamy trójkąty w rogale, zaczynając od krótkiej podstawy. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wyginając lekko w kształ rogalika. Wierzchołki rogalików powinny być zawinięte pod spód, żeby się nie rozeszły przy pieczeniu. Smarujemy rogaliki roztrzepanym jajkiem i odstawiamy bez przykrycia do wyrośnięcia na 2 godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni na ok. 20 minut przed pieczeniem. Rogaliki znów smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 200 stopni. Pieczemy ok. 15-20 min., aż się zezłocą.
Jeśli wyszły nam dwie blachy, drugą wkładamy do lodówki na czas pieczenia pierwszej.

Podobne wpisy