Croissanty
Poleca: Ewa
Źródło: Kwestia Smaku
Fot. Ewa |
Dłuuugo się zbierałam do wykonania tego przepisu. Nie jest bardzo trudny, ale za to bardzo pracochłonny. Efekt zadowalający, choć nie powalający. Ale biorę pod uwagę, że mogłam coś zrobić źle 😉 W planie mam jeszcze wypróbowanie croissantów z przepisu Julii Child. Może będą lepsze 🙂
Składniki:
(ok. 15 małych rogalików)
2 łyżki i 1 łyżeczka drożdży instant
4 szkl. mąki
70 ml wody
1/4 szkl. cukru
1 łyżka soli
1 szkl. mleka
250 g masła
1 jajko do posmarowania rogalików
Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy wodę, cukier, sól i mleko i wyrabiamy ciasto – ręcznie albo robotem kuchennym. Gotową kulę ciasta wkładamy do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. półtorej godziny w ciepłe miejsce.
Fot. Ewa |
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt (ok. 20 x 40 cm) o grubości 1 cm. Układamy go krótkim bokiem do siebie. Lekko schłodzone masło rozpłaszczamy na grubość 1 cm (można masło utrzeć, wtedy będzie łatwiej wałkować). Masło układamy w dolnej części prostokąta ciasta – powinno zajmować 1/3 powierzchni ciasta. I teraz zawijamy jak list: górną 1/3 ciasta składamy w stronę środka (tak żeby nie naszła na masło), a dolną 1/3 (tę, na której leży masło) składamy w górę razem z masłem. Dociskamy brzegi, żeby się zlepiły. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 2 cm. Znów składamy jak poprzedniio, kładziemy na talerz i dajemy do lodówki bez żadnego przykrycia na 10 minut.
Fot. Ewa |
Po tym czasie znowu rozwałkowujemy ciast na prostokąt i znowu składamy. Chłodzimy na 10 minut.
I jeszcze raz to samo – rozwałkowujemy i składamy (to już czwarte składanie). Teraz złożone ciasto obsypujemy mąką, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na mininum 2 godziny (maksymalnie może w niej leżeć dobę).
Ostatni raz rozwałkowujemy ciasto. Prostokąt powinien mieć ok. pół centymetra grubości i wymiary ok. 30 x 80 cm. Ciasto przecinamy na pół wzdłuż krótszego boku i każdą z części tniemy na trójkąty (powinny mieć krótką podstawę i długie dwa boki).
Zwijamy trójkąty w rogale, zaczynając od krótkiej podstawy. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wyginając lekko w kształ rogalika. Wierzchołki rogalików powinny być zawinięte pod spód, żeby się nie rozeszły przy pieczeniu. Smarujemy rogaliki roztrzepanym jajkiem i odstawiamy bez przykrycia do wyrośnięcia na 2 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni na ok. 20 minut przed pieczeniem. Rogaliki znów smarujemy jajkiem i wstawiamy do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 200 stopni. Pieczemy ok. 15-20 min., aż się zezłocą.
Jeśli wyszły nam dwie blachy, drugą wkładamy do lodówki na czas pieczenia pierwszej.