Poleca: Ewa
![]() |
Fot. Ewa |
Kruche ciastka są bardzo wdzięczne – w zasadzie nie da się ich zepsuć, długo się przechowują, w ich przygotowaniu mogą pomóc dzieci, a do tego są pyszne. Tym razem skusiliśmy się na wersję z żurawiną.
Składniki:
200 g zimnego masła
3/4 szkl. cukru
1 cukier waniliowy
2,5 szkl. mąki
0,5 łyżeczki soli
3/4 szkl. suszonej żurawiny
Z podanych składników ręcznie lub mikserem wyrabiamy ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką. Wycinamy dowolne kształty. Układamy ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach 10-15 minut – aż się zarumienią.
![]() |
Fot. Ewa |
3 komentarze
gin
on 14 sierpnia 2014 at 20:46Mmm, ż żurawiną uwielbiam 🙂
babka z rodzynkiem
on 11 sierpnia 2014 at 14:32Bardzo lubię kruche ciastka, te z żurawiną na pewno są przepyszne:-)
eva
on 11 sierpnia 2014 at 17:08Są pyszne 🙂 Chyba wolę je nawet od zwykłych 🙂 // ewa