• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dania mięsne

Wątróbka na trzy sposoby

8 maja 2013 • 2  

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

Dziś obiad w polskiej wersji – smażone wątróbki drobiowe z cebulką, purée ziemniaczane i kiszone ogórki. Dla smakoszy dorzucam także przepis na wątróbkę z jabłkiem oraz francuski wariant.


Składniki:
(proporcje dla czterech wątróbkożerców :))
600 gram wątrobki drobiowej
3 duże cebule
sól, pieprz
odrobina masła
przyprawa na bazie suszonych warzyw (może być vegeta)

Oczyszczoną wątróbkę wrzucamy na patelnię z rozpuszczającym się masłem i rozkładamy równomiernie. Solimy, pieprzymy i zostawiamy na małym ogniu. Gdy zmieni kolor, obracamy. Wątróbki nie smażymy długo, gdyż zrobi się twarda.
W tym samym czasie na drugiej patelni smażymy cebulę pokrojoną w piórka, doprawiamy vegetą. Zezłoconą cebulkę przekładamy na wątróbkę i razem trzymamy je jeszcze na małym ogniu.

Wersja z jabłkiem:
dodatkowo potrzeba 2 jabłka i 3 łyżki gęstej śmietany

Po dołożeniu cebuli do wątróbki, dodajemy pokrojone w ósemki jabłka. Gdy zmiękną, dodajemy śmietanę.

Wersja francuska:
Wątróbkę podsmażamy z cebulką, pieczarkami i szczypiorkiem. Podajemy na sałacie.

Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym
A może wątróbka? Czyli podroby rządzą!
#drób, #jabłka
• Rogaliki kokosowe / czekoladowe Poprzedni
Chlebek rustykalny z czarnuszką • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Babka z kremowym serkiem  

2 marca 2015

Chrupiący kurczak kukurydziany  

23 marca 2014

Pęczotto z kurczakiem i jarmużem  

22 września 2015

2 komentarze

  1. Klaudia

    on 8 maja 2013 at 07:42
    Odpowiedz

    Wątróbka na takie sposoby musi być pyszna.

  2. Kulinarne Rozterki

    on 8 maja 2013 at 07:33
    Odpowiedz

    Wszystkie trzy wersje miałam okazję próbować i sama nie wiem, która smakowała mi najbardziej:). Bardzo dziękuję za udział w mojej akcji, pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda