Wątróbka na trzy sposoby
Poleca: Antylopka
Fot. Antylopka |
Dziś obiad w polskiej wersji – smażone wątróbki drobiowe z cebulką, purée ziemniaczane i kiszone ogórki. Dla smakoszy dorzucam także przepis na wątróbkę z jabłkiem oraz francuski wariant.
Składniki:
(proporcje dla czterech wątróbkożerców :))
600 gram wątrobki drobiowej
3 duże cebule
sól, pieprz
odrobina masła
przyprawa na bazie suszonych warzyw (może być vegeta)
Oczyszczoną wątróbkę wrzucamy na patelnię z rozpuszczającym się masłem i rozkładamy równomiernie. Solimy, pieprzymy i zostawiamy na małym ogniu. Gdy zmieni kolor, obracamy. Wątróbki nie smażymy długo, gdyż zrobi się twarda.
W tym samym czasie na drugiej patelni smażymy cebulę pokrojoną w piórka, doprawiamy vegetą. Zezłoconą cebulkę przekładamy na wątróbkę i razem trzymamy je jeszcze na małym ogniu.
Wersja z jabłkiem:
dodatkowo potrzeba 2 jabłka i 3 łyżki gęstej śmietany
Po dołożeniu cebuli do wątróbki, dodajemy pokrojone w ósemki jabłka. Gdy zmiękną, dodajemy śmietanę.
Wersja francuska:
Wątróbkę podsmażamy z cebulką, pieczarkami i szczypiorkiem. Podajemy na sałacie.