• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// dania mięsne

Wątróbka na trzy sposoby

8 maja 2013 • 2  

Poleca: Antylopka

Fot. Antylopka

Dziś obiad w polskiej wersji – smażone wątróbki drobiowe z cebulką, purée ziemniaczane i kiszone ogórki. Dla smakoszy dorzucam także przepis na wątróbkę z jabłkiem oraz francuski wariant.


Składniki:
(proporcje dla czterech wątróbkożerców :))
600 gram wątrobki drobiowej
3 duże cebule
sól, pieprz
odrobina masła
przyprawa na bazie suszonych warzyw (może być vegeta)

Oczyszczoną wątróbkę wrzucamy na patelnię z rozpuszczającym się masłem i rozkładamy równomiernie. Solimy, pieprzymy i zostawiamy na małym ogniu. Gdy zmieni kolor, obracamy. Wątróbki nie smażymy długo, gdyż zrobi się twarda.
W tym samym czasie na drugiej patelni smażymy cebulę pokrojoną w piórka, doprawiamy vegetą. Zezłoconą cebulkę przekładamy na wątróbkę i razem trzymamy je jeszcze na małym ogniu.

Wersja z jabłkiem:
dodatkowo potrzeba 2 jabłka i 3 łyżki gęstej śmietany

Po dołożeniu cebuli do wątróbki, dodajemy pokrojone w ósemki jabłka. Gdy zmiękną, dodajemy śmietanę.

Wersja francuska:
Wątróbkę podsmażamy z cebulką, pieczarkami i szczypiorkiem. Podajemy na sałacie.

Przepis bierze udział w akcji na Mikserze Kulinarnym
A może wątróbka? Czyli podroby rządzą!
#drób, #jabłka
• Rogaliki kokosowe / czekoladowe Poprzedni
Chlebek rustykalny z czarnuszką • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Chleb gryczany bezglutenowy  

30 października 2014

Brownies z mleczkiem kokosowym  

29 marca 2013

Leniwe z kaszy jaglanej  

23 lutego 2015

2 komentarze

  1. Klaudia

    on 8 maja 2013 at 07:42
    Odpowiedz

    Wątróbka na takie sposoby musi być pyszna.

  2. Kulinarne Rozterki

    on 8 maja 2013 at 07:33
    Odpowiedz

    Wszystkie trzy wersje miałam okazję próbować i sama nie wiem, która smakowała mi najbardziej:). Bardzo dziękuję za udział w mojej akcji, pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda