|

Surogat pierogów ruskich

Poleca: Ania

Fot. Ania

Od tygodnia planowałam pierogi ruskie na obiad, ale dzisiaj pogoda taaaka piękna, że stać przy blacie i kleić się nie chce. Tak więc musiałam na szybko znaleźć inny sposób wykorzystania białego sera i ziemniaków. Powstała delikatna zapiekanka w sam raz dla fanów sera każdego rodzaju i w każdej postaci.

Potrzebujemy (dla 2 osób):
kilka ziemniaków – około 3 średnie
pół bakłażana
300-350 g twarogu
sos beszamelowy (łyżka masła, płaska łyżka mąki, 3/4 szklanki mleka, szczypta soli)
kawałek mozzarelli do pizzy (lub innego sera do zapiekania)
2 gałązki świeżego rozmarynu (można go zastąpić suszonym), sól
olej

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i lekko obgotowujemy. Ziemniaki mogą być troszkę niedogotowane – zmiękną jeszcze w piekarniku. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
Przygotowujemy sos beszamelowy: masło topimy w garnuszku, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Wlewamy mleko, solimy i doprowadzamy do wrzenia.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę oliwy – ze trzy łyżki, i tyle samo wody. Układamy na dnie bakłażana pociętego w cienkie (około 0,5 cm) plastry i solimy. Na to wsypujemy pokruszony biały ser – solimy i posypujemy rozmarynem z jednej gałązki. Teraz idą ziemniaki, a na wierzch sos beszamelowy doprawiony rozmarynem z drugiej gałązki. Całość posypujemy startą mozzarellą.
Zapiekamy około 20-25 min. w temperaturze 160 stopni. Najlepiej dać opcję grzania od dołu, żeby bakłażany zmiękły.

Przepis bierze udział w akcjach na Durszlaku


Podobne wpisy