|||

Wytrawne muffinki z fetą i suszonymi pomidorami

Poleca: Ewa
Źródło: Anyżkowo

Fot. Ewa

Muffinki to najprostsze danie świata, a do tego uniwersalne – na słodko i na słono smakują równie dobrze. Genialna rzecz dla dzieci. Czego by do środka nie włożyć – dzieci babeczkę zjedzą zawsze 🙂

Składniki:
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. mleka
2 jajka
100 g salami lub dowolnej kiełbaski
100 g sera żółtego
100 g sera feta
kilka suszonych pomidorów
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,

Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
W drugiej misce łączymy ze sobą mleko, olej i jajka – mieszamy.
Łączymy obie grupy składników i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę salami i suszone pomidorki oraz starty ser żółty.
Masę przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Na wierzchu każdej muffinki układamy kostki fety.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

Fot. Ewa

Podobne wpisy