Poleca: Ewa
Źródło: Anyżkowo
![]() |
Fot. Ewa |
Muffinki to najprostsze danie świata, a do tego uniwersalne – na słodko i na słono smakują równie dobrze. Genialna rzecz dla dzieci. Czego by do środka nie włożyć – dzieci babeczkę zjedzą zawsze 🙂
Składniki:
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. mleka
2 jajka
100 g salami lub dowolnej kiełbaski
100 g sera żółtego
100 g sera feta
kilka suszonych pomidorów
sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
W drugiej misce łączymy ze sobą mleko, olej i jajka – mieszamy.
Łączymy obie grupy składników i dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę salami i suszone pomidorki oraz starty ser żółty.
Masę przekładamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Na wierzchu każdej muffinki układamy kostki fety.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
![]() |
Fot. Ewa |
5 komentarzy
galeria61
on 29 listopada 2016 at 18:18Właśnie upiekłam 🙂 Siedziały w piecu 30 minut. Okazało się, że dla mnie salami ani żadna wędlina nie są konieczne, bo suszone pomidory nadają wspaniałą nutę smakową. Muffinki rzeczywiście są wytrawne. Ciekawe, czy będą smakowały jutro, na zimno?
Pyszne, na pewno skorzystam ponownie z tego przepisu.
pozdrawiam
Gosia
eva
on 29 listopada 2016 at 18:56To prawda, suszone pomidory dają mnóstwo smaku. Na zimno też smakują – jak "kanapki" 🙂 Chociaż jak to z wypiekami bywa, oczywiście najlepsze są świeże.
Cieszę się, że przepis się spodobał!
Agata
on 31 października 2014 at 17:32o, tak babeczki są stworzone dla dzieci. można w nich przemycić masę zdrowych rzeczy 😀 Twoje muffiny wyglądają tak smakowicie, że chętnie bym się na jedną skusiła 🙂
eva
on 31 października 2014 at 19:33Dziękuję 🙂 Były naprawdę pyszne 🙂 Dorośli jedli z sałatką. Dzieci niestety surowym warzywem wzgardziły. Kiedyś do tego dojrzeją i będą żałować straconych lat 🙂
Kinga Łucja
on 31 października 2014 at 16:19smacznie <3 🙂