• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// inne ciasta// torty

Torcik miodowy

7 marca 2013 • 0  

Poleca: Wrublik
Źródło: Gotovim doma

Fot. Wrublik

Składniki:

na ciasto
mąka 300-500 g (w zależności ile się wgniecie, żeby nie kleiło się do rąk)
cukier 200 g
masło 100 g
miód 2 łyżki
2 jaja
1 płaska łyżeczka sody (wiem że niektórzy używają zamiast proszku do pieczenia)


na krem
300 g masła
1 puszka masy krówkowej lub ugotowanego mleka skondensowanego (słodzonego)


do upiększenia
orzechy włoskie 100 g, płatki migdałowe lub czekolada

Do ognioodpornej miski włożyć masło, cukier i miód. Miskę postawić na parę i grzać 4-5 min., mieszać aż masa zrobi się jednolita, cukier może być nie do końca rozpuszczony. Porada: wodę w garnku zagotować (niedużo), tak by nie dotykała miski, na górę postawić miskę lub garnek (ale szczelnie przylegający krawędziami do tego poniżej), dodać sodę i grzać ok. 1 min.
Zdjąć miskę, dodać jaja i szybko wymieszać trzepaczką, wsypać mąkę (300 g) i wymieszać, będzie wyglądało, że mąki jest mało, ale ciepłe ciasto wchłania dużo mąki, a przy zbyt dużej ilości mąki, placki wyjdą zbyt twarde po upieczeniu, a przedtem będzie je trudno rozwałkować.
Ciasto wstawić do lodówki na 20-30 min.
Po tym czasie poprószyć mąką i podzielić ciasto na 8-9 części, kawałeczki ciasta uformować w kulki i ułożyć na talerzu czy desce oprószonej mąką, na odwrotnej stronie blachy (można na silikonowym listku czy na pergaminie, papierze do pieczenia) rozwałkować ciasto jak najcieniej, wyciąć krążek, można odrysować talerz, albo wycinać formą tortową o średnicy 21 cm. Resztki ciasta okroić nożem, a placek ponakłuwać widelcem, by ciasto nie puchło w czasie pieczenia.
Piec i placek, i resztki ciasta do zrumienienia 3-5 min. w uprzednio nagrzanym piekarniku do 200 stopni. Czas wypieku zależy od piekarnika.
Wypieczony placek wyjąć i póki gorący zdjąć z blachy, najlepiej podważając długim cienkim nożem. Jeżeli placek wystygnie na blasze, to nie uda się, nie łamiąc go, oddzielić od blachy. Placki wykładać na talerz, a resztki okrojonego ciasta do miski.
Wypiec wszystkie placki i ostudzić.

Masło o temperaturze pokojowej ubić mikserem na puszysto. Nie przestając ubijać, dodać na 4-5 rat masę krówkową i ubić do masy jednolitej, resztki ciasta zblendować, orzechy włoskie też zblendować albo posiekać nożem, połowę orzechów dać do okruchów ciastowych, drugą połowę odstawić. Placek wyłożyć na talerzu i posmarować kremem, a potem posypać orzechami.

I tak po kolei każdy placek, ostatni placek od góry i wszystkie boki wysmarować kremem,
posypać okruchami z ciasta i udekorować płatkami migdałowymi lub czekoladą.

Moja mama robiła czasem inne wariacje, szczególnie dla tych, kto nie lubi zbyt słodko, robiła krem cytrynowy – taki krem da się kupić nawet z proszku, czasem robiła krem – masę budyniowo-maślaną.
Aha, no i jak czasem przełamie się jakiś placek nawet na 4-5 części przy zdejmowaniu z blachy, zawsze można go ułożyć (jak puzzle) i wysmarować kremem – raczej nie powinno to być widoczne po przekrojeniu tortu.

#miód
• Buraczki do obiadu Poprzedni
Polędwiczki z jabłkami w winie • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Bułeczki hamburgerowe  

20 lipca 2013

Bakłażanowy przekładaniec pod beszamelem  

17 lipca 2013

Zapiekanki z pastą z tuńczyka  

22 maja 2013

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda