• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • torty
    • bezy
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • torty
    • bezy
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Pide łódeczki z botwinką i fetą
dania jarskie// z warzyw

Pide – łódeczki z botwinką i fetą

2 sierpnia 2014 • 2  

Genialne w swojej prostocie! Farsz przygotowuje się błyskawicznie, można go też oczywiście dowolnie zmieniać. A sposób podania jest naprawdę wyjątkowy. Bałam się, że łódeczki z botwinką odkształcą sie przy pieczeniu, ale nic takiego się nie stało. Doskonale smakują z jajkiem sadzonym! To danie pochodzi z Turcji i nosi tam nazwę “pide”. Ja jednak wolę polską wersję, bo i farsz polski – botwinkowy.

Składniki

(na 4 sztuki)

Ciasto

2 szkl. mąki pszennej chlebowej typ 650-750
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
3/4 szkl. wody

Farsz

1 pęczek botwinki
1 por
kilka zielonych oliwek
150 g sera feta
sok z połowy cytryny
sól (odrobina), pieprz

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do omączonej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na godzinę.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Por kroimy w półplasterki i podsmażamy kilka minut na oliwie. Botwinkę siekamy drobno i dorzucamy na patelnię. Znów smażymy kilka minut. Doprawiamy solą (delikatnie) i pieprzem, dodajemy sok z połowy cytryny. Zdejmujemy z ognia. Do ostudzonego farszu dodajemy fetę pokrojoną w kostkę i przekrojone na pół lub na ćwiartki oliwki – delikatnie mieszamy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy, tworząc owalny kształt. Na środku układamy 1/4 część farszu. Boki zawijamy do góry i zalepiamy, tworząc kształt łódki. Delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w 220 stopniach przez 10-15 minut – aż ciasto się zrumieni. Podajemy z jajkiem sadzonym.

Źródło: Filozofia Smaku

Pide łódeczki z botwinką i fetą

#botwinka, #feta, #oliwki
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Ciasteczka z maszynki Poprzedni
Szarlotka z budyniową pianką • Kolejny Szarlotka z budyniową pianką

Zajrzyj też tutaj

Zapiekanka z cukinią i kurkami  

7 września 2013

Pierogi ruskie  

1 kwietnia 2013

Kopytka  

27 października 2015

2 komentarze

  1. Konczi i Szpileczka

    on 2 sierpnia 2014 at 09:04
    Odpowiedz

    Uwielbiam ze szpinakiem i fetą 😀 Pysznie !

    • Ewa P.

      on 2 sierpnia 2014 at 09:13
      Odpowiedz

      Szpinak i feta to klasyka 🙂 Ja botwinkę znałam do tej pory tylko z zupy. Ale okazuje się, że w tej formie jeszcze lepiej smakuje!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Batbout, czyli chlebki z kaszy manny
    Batbout – chlebki z kaszy manny smażone na patelni
  • Domowa nutella na mleku kokosowym
    Domowa nutella na mleku kokosowym
  • Pieczone pierogi z mięsem z rosołu
    Pieczone pierogi z mięsem z rosołu
  • Czapati, chapati, ćapati
    Czapati, chapati, ćapati
  • Muffinki bananowo-dyniowe z czekoladą
    Muffinki bananowo-dyniowe z czekoladą
  • Pizza na zakwasie
    Pizza na zakwasie

Polecamy

ciasta z owocami// słodkie tarty

Szarlotka misiankowa

5 maja 2016
dla dzieci// muffinki/babeczki

Jesienne muffiny dyniowo-marchewkowe

20 października 2016
na proszku lub sodzie// Wielkanoc

Scones marchewkowe

24 marca 2015
dla dzieci// przystawki/przekąski// sylwester// Wielkanoc

Faszerowane marchewki z kruchego ciasta

30 grudnia 2014

Loading

Na czasie

Drożdżówka z dynią
Sezonowo

Dynia!

Domowa piekarnia - grupa dla wypiekających chleb w domu
Dołącz do grupy!

Domowa piekarnia

Zupa kalafiorowa na mleku
Na rozgrzewkę

Zupy

blogi kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2019 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda