Pide łódeczki z botwinką i fetą
|

Pide – łódeczki z botwinką i fetą

Genialne w swojej prostocie! Farsz przygotowuje się błyskawicznie, można go też oczywiście dowolnie zmieniać. A sposób podania jest naprawdę wyjątkowy. Bałam się, że łódeczki z botwinką odkształcą sie przy pieczeniu, ale nic takiego się nie stało. Doskonale smakują z jajkiem sadzonym! To danie pochodzi z Turcji i nosi tam nazwę „pide”. Ja jednak wolę polską wersję, bo i farsz polski – botwinkowy.

Składniki

(na 4 sztuki)

Ciasto

2 szkl. mąki pszennej chlebowej typ 650-750
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oliwy
3/4 szkl. wody

Farsz

1 pęczek botwinki
1 por
kilka zielonych oliwek
150 g sera feta
sok z połowy cytryny
sól (odrobina), pieprz

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do omączonej miski i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na godzinę.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Por kroimy w półplasterki i podsmażamy kilka minut na oliwie. Botwinkę siekamy drobno i dorzucamy na patelnię. Znów smażymy kilka minut. Doprawiamy solą (delikatnie) i pieprzem, dodajemy sok z połowy cytryny. Zdejmujemy z ognia. Do ostudzonego farszu dodajemy fetę pokrojoną w kostkę i przekrojone na pół lub na ćwiartki oliwki – delikatnie mieszamy.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy, tworząc owalny kształt. Na środku układamy 1/4 część farszu. Boki zawijamy do góry i zalepiamy, tworząc kształt łódki. Delikatnie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy w 220 stopniach przez 10-15 minut – aż ciasto się zrumieni. Podajemy z jajkiem sadzonym.

Źródło: Filozofia Smaku

Pide łódeczki z botwinką i fetą

Podobne wpisy