Risotto z boczniakami i brokułem
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Kolejna wersja jednogarnkowego dania. Tym razem na zielono. Boczniaki smakują, wino pachnie, a brokuł i seler naciowy chrupią – po prostu pycha.
Na obiad dla dwóch osób potrzebujemy:
pół szklanki ryżu
1,3 szklanki bulionu (u nas rosół na króliku)
5 łyżek białego, wytrawnego wina
małą cebulę
kilka boczniaków – u nas trochę ponad pół opakowania
kilka różyczek brokuła
jeden kawałek selera naciowego
dwa grube plastry sera żółtego pocięte w kostkę
sól, pieprz, natkę pietruszki świeżą lub mrożoną
Na patelnię wrzucamy cebulę pokrojoną w cieniutkie piórka. Delikatnie solimy i podsmażamy. Dorzucamy boczniaki pokrojone w kostkę, pieprzymy i smażymy. Wrzucamy ryż, momencik podsmażamy i wlewamy bulion – pół szklanki. Kiedy zawrze, dolewamy kolejne pół szklanki. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu, dopóki ryż nie wchłonie płynu (około 15 min.). Wlewamy wino i znów dusimy. Kiedy ryż wypije cały płyn, dolewamy ostatnią porcję bulionu (niecałe pół szklanki) i wrzucamy brokuła. Dusimy. Kiedy płyn wsiąknie w ryż, wyłączamy ogień, dorzucamy selera naciowego pokrojonego w kostkę i ser i zostawiamy na 2 minutki pod przykryciem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Fot. Ania |