|

Naleśnikowe lasagne

Poleca: Ania

Fot. Ania

… czyli wyjadanie resztek z lodówki. Z wczorajszego obiadu zostało mi trochę szpinakowego farszu, z dzisiejszego sos pomidorowy z Gorgonzolą. Jedzenia wyrzucać się nie powinno, więc postanowiłam jakoś te resztówki wykorzystać na kolację. Powstała niby-lasagne, która mogłaby być równie dobrze daniem obiadowym, bo jest baaardzo sycąca.

Potrzebujemy:
naleśniki – 7 sztuk
farsz szpinakowy
sos pomidorowy z Gorgonzolą
sos beszamelowy, czyli 2 łyżki masła, czubata łyżka mąki, 1,5 szklanki mleka, szczypta soli i pół łyżeczki gałki muszkatołowej
starty na grubej tarce żółty ser

Na farsz szpinakowy i sos pomidorowy przepisy już się tu pojawiły, więc podaję tylko, jak zrobić beszamel:
2 łyżki masła topimy w garnku. Dorzucamy mąkę i dokładnie mieszamy – żeby nie było grudek. Wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

Tortownicę smarujemy masłem. Na dnie kładziemy pierwszy naleśnik. Smarujemy go sosem szpinakowym. Na to drugi naleśnik – smarujemy beszamelem i posypujemy żółtym serem. Trzeci naleśnik – sos pomidorowy, czwarty naleśnik – szpinak, piąty – beszamel i ser, szósty – sos pomidorowy, siódmy – obficie beszamel i żółty ser.
Wkładamy „lasagne” do piekarnika i zapiekamy przez 15-20 min. w temperaturze 180 stopni.

Fot. Ania

Fot. Ania

Przepis bierze udział w akcji na Durszlaku

Podobne wpisy