Racuchy szpinakowe
Poleca: Ania
Fot. Ania |
Uwielbiają je moje dzieci. Robię je dla ośmiomiesięcznego Syna, ale starsza Siostra zawsze mu podjada, więc od razu robię podwójną porcję. Nam – dorosłym – też racuszki smakują, choć oczywiście w wersji nie-niemowlęcej dałabym więcej przypraw 😉
Potrzebujemy:
Rozczyn z drożdży:
pół łyżeczki świeżych drożdży
szczyptę cukru
czubatą łyżeczkę mąki
3 łyżki wody
Składniki mieszamy i odstawiamy na około 20 min.
Ciasto szpinakowe:
pół małej cebulki
malutki ząbek czosnku
6-7 kawałków szpinaku (ja kupuję w formie brykietów)
łyżeczkę oleju
jajko
1/4 szklanki mąki
Cebulkę szklimy na oleju, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Wrzucamy szpinak i chwilę dusimy. Studzimy. (Gotowej masy szpinakowej będzie około 1/2 szklanki).
Do „sosu” szpinakowego dodajemy żółtko, zaczyn z drożdży i 1/4 szklanki mąki. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na około 1,5 godziny.
Smażymy tak, jak „normalne” racuszki – możemy na oleju lub na suchej patelni do naleśników.