Chleb z botwinką na zakwasie
||

Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Chleby na zakwasie lubię za prostotę wykonania. Nie muszę wyciągać robota kuchennego, żeby wyrabiał za mnie ciasto, a tym bardziej nie muszę sama nic zagniatać. Wystarczy pamiętać o dokarmieniu zakwasu, wymieszać składniki i dać im wyrosnąć. Potem chwila w piekarniku i można się cieszyć pysznym pieczywem. A poza tym – wystarczy minimum składników. Na zakwasie zrobicie chleb już z samej mąki i wody. I będzie pyszny! Jeśli znajdziecie jeszcze gdzieś botwinkę, koniecznie wypróbujcie przepis na chleb orkiszowy z botwinką – na zakwasie oczywiście. To też dobry sposób na przemycenie warzyw dzieciom, które nimi gardzą. Nawet nie zauważą, że zjadają botwinkę.

Składniki

200 g aktywnego zakwasu żytniego
500 g mąki orkiszowej typ 700
300 ml wody
1/2 pęczka botwinki (buraki i liście)
1,5 łyżeczki soli

Botwinkę dokładnie myjemy, liście siekamy, a buraki kroimy w kostkę albo ścieramy na tarce. Można je podsmażyć przez kilka minut na rozgrzanym oleju.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy łyżką/ręcznie albo mikserem – aż się połączą. Ciasto może się kleić. Jeśli jest zbyt kleiste, można dosypać trochę mąki, ale lepiej z nią nie przesadzać.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wyrównujemy wierzch zwilżoną dłonią albo drewnianą łyżką i przykrywamy formę ściereczką.

Chleb z botwinką na zakwasie przygotowanie

Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4–5 godzin albo nawet na całą noc. Ciasto powinno wyraźnie wyrosnąć.

Pieczemy w 220 stopniach przez 10 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.

Upieczony chleb studzimy na kratce i kroimy dopiero po przestudzeniu.

Źródło: Smakowity Chleb

Uwaga! Mąkę orkiszową można zastąpić pszenną chlebową. Pozostałe składniki zostają niezmienne. Wtedy chleb prezentuje się tak:

Chleb z botwinką na zakwasie

Podobne wpisy