• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Chleb z botwinką na zakwasie
chleby// na zakwasie// Pieczywo

Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

22 czerwca 2020 • 0  

Chleby na zakwasie lubię za prostotę wykonania. Nie muszę wyciągać robota kuchennego, żeby wyrabiał za mnie ciasto, a tym bardziej nie muszę sama nic zagniatać. Wystarczy pamiętać o dokarmieniu zakwasu, wymieszać składniki i dać im wyrosnąć. Potem chwila w piekarniku i można się cieszyć pysznym pieczywem. A poza tym – wystarczy minimum składników. Na zakwasie zrobicie chleb już z samej mąki i wody. I będzie pyszny! Jeśli znajdziecie jeszcze gdzieś botwinkę, koniecznie wypróbujcie przepis na chleb orkiszowy z botwinką – na zakwasie oczywiście. To też dobry sposób na przemycenie warzyw dzieciom, które nimi gardzą. Nawet nie zauważą, że zjadają botwinkę.

Składniki

200 g aktywnego zakwasu żytniego
500 g mąki orkiszowej typ 700
300 ml wody
1/2 pęczka botwinki (buraki i liście)
1,5 łyżeczki soli

Botwinkę dokładnie myjemy, liście siekamy, a buraki kroimy w kostkę albo ścieramy na tarce. Można je podsmażyć przez kilka minut na rozgrzanym oleju.

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy łyżką/ręcznie albo mikserem – aż się połączą. Ciasto może się kleić. Jeśli jest zbyt kleiste, można dosypać trochę mąki, ale lepiej z nią nie przesadzać.

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Wyrównujemy wierzch zwilżoną dłonią albo drewnianą łyżką i przykrywamy formę ściereczką.

Chleb z botwinką na zakwasie przygotowanie

Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4–5 godzin albo nawet na całą noc. Ciasto powinno wyraźnie wyrosnąć.

Pieczemy w 220 stopniach przez 10 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut.

Upieczony chleb studzimy na kratce i kroimy dopiero po przestudzeniu.

Źródło: Smakowity Chleb

Uwaga! Mąkę orkiszową można zastąpić pszenną chlebową. Pozostałe składniki zostają niezmienne. Wtedy chleb prezentuje się tak:

Chleb z botwinką na zakwasie

#botwinka
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Ciasteczka twarogowe Poprzedni Ciasteczka twarogowe
Przytulone bułeczki z ziarnami • Kolejny Przytulone bułeczki

Zajrzyj też tutaj

Chleb kukurydziany

Chleb kukurydziany  

29 września 2014

Chleb pszenno-żytni z suszonymi śliwkami  

13 lipca 2015
Chleb z pomidorami na zakwasie

Chleb z pomidorami na zakwasie  

14 września 2016

Brak komentarzy

— Podziel się swoją opinią jako pierwszy ! —

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda