• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Pita
bułki// płaskie pieczywo

Pita

22 października 2016 • 4  

Pita to kapryśne chlebki. Nie zawsze wychodzą takie, jak powinny. Czasem nie chcą się “napompować”. Ale i wtedy można je przeciąć na pół i nafaszerować samymi pysznościami. Jako nadzienie szczególnie polecam szarpaną wieprzowinę. Do tego jakaś ulubiona surówka, sos i powstaje pyszna kolacja! A może przygotujecie je jako dodatek do dań z grilla?

Składniki

(na ok. 10 chlebków)

3 szkl. mąki pszennej chlebowej typ 650-750
10 g suchych drożdży
1 i 1/4 szkl. wody
1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto – ręcznie albo mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do omączonej miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto znów chwilę wyrabiamy i dzielimy na 8-10 równych części. Z kawałków formujemy kule i rozpłaszczamy je w dłoniach lub rozwałkowujemy dość cienko. Odkładamy rozwałkowane placki na omączoną deskę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

W czasie drugiego wyrastania można już zacząć rozgrzewać kamień do pizzy/chleba – położony na kratce na pierwszy poziomie poniżej środka piekarnika. Kamień rozgrzewamy w 220 stopniach.

Jeśli nie mamy kamienia, po prostu nagrzewamy piekarnik do 220 stopni z umieszczoną w środku blachą, która też musi się nagrzać.

Rozwałkowane placki kładziemy partiami na kamień lub na blachę i pieczemy w 220 stopniach przez 12-15 minut. W pierwszych minutach powinny mocno urosnąć i przybrać okrągły kształt. Później czekamy, aż się zarumienią.

Źródło: Moje Wypieki

Pita

Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Jesienne muffiny dyniowo-marchewkowe Poprzedni Jesienne muffiny dyniowo-marchewkowe
Chleb dyniowy na słono • Kolejny Chleb dyniowy na słono

Zajrzyj też tutaj

Proziaki

Proziaki  

7 kwietnia 2013
Bagietki orkiszowe 100%

Bagietki orkiszowe 100%  

6 marca 2017
Naany

Naany  

5 maja 2013

4 komentarze

  1. Julia Laszuk

    on 22 października 2016 at 13:29
    Odpowiedz

    Wyglądają cudownie! Aż ślinka cieknie! Zapraszam na kluseczki dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/

    • eva

      on 23 października 2016 at 00:03
      Odpowiedz

      Dziękuję, chętnie zajrzę, bo mam jeszcze trochę dyni do wykorzystania 😉

  2. Ervisha

    on 22 października 2016 at 09:17
    Odpowiedz

    Uwielbiam te chlebki 🙂

    • eva

      on 23 października 2016 at 00:02
      Odpowiedz

      Ja się ich trochę boję, bo czasem się nie udają, więc rzadko je jemy, ale też muszę przyznać, że je bardzo lubię 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda