• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Pita
bułki// płaskie pieczywo

Pita

22 października 2016 • 4  

Pita to kapryśne chlebki. Nie zawsze wychodzą takie, jak powinny. Czasem nie chcą się “napompować”. Ale i wtedy można je przeciąć na pół i nafaszerować samymi pysznościami. Jako nadzienie szczególnie polecam szarpaną wieprzowinę. Do tego jakaś ulubiona surówka, sos i powstaje pyszna kolacja! A może przygotujecie je jako dodatek do dań z grilla?

Składniki

(na ok. 10 chlebków)

3 szkl. mąki pszennej chlebowej typ 650-750
10 g suchych drożdży
1 i 1/4 szkl. wody
1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto – ręcznie albo mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Formujemy z ciasta kulę, wkładamy do omączonej miski i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto znów chwilę wyrabiamy i dzielimy na 8-10 równych części. Z kawałków formujemy kule i rozpłaszczamy je w dłoniach lub rozwałkowujemy dość cienko. Odkładamy rozwałkowane placki na omączoną deskę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

W czasie drugiego wyrastania można już zacząć rozgrzewać kamień do pizzy/chleba – położony na kratce na pierwszy poziomie poniżej środka piekarnika. Kamień rozgrzewamy w 220 stopniach.

Jeśli nie mamy kamienia, po prostu nagrzewamy piekarnik do 220 stopni z umieszczoną w środku blachą, która też musi się nagrzać.

Rozwałkowane placki kładziemy partiami na kamień lub na blachę i pieczemy w 220 stopniach przez 12-15 minut. W pierwszych minutach powinny mocno urosnąć i przybrać okrągły kształt. Później czekamy, aż się zarumienią.

Źródło: Moje Wypieki

Pita

Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Jesienne muffiny dyniowo-marchewkowe Poprzedni Jesienne muffiny dyniowo-marchewkowe
Chleb dyniowy na słono • Kolejny Chleb dyniowy na słono

Zajrzyj też tutaj

Jak zaplatać chałkę - Chałka z 1 splotu

Jak zaplatać chałkę? Trzy metody zaplatania chałki z 1 pasma  

15 marca 2018

Bułki na jogurcie  

12 marca 2013
Chlebowe miseczki na sałatkę

Chlebowe miseczki na sałatkę  

24 marca 2016

4 komentarze

  1. Julia Laszuk

    on 22 października 2016 at 13:29
    Odpowiedz

    Wyglądają cudownie! Aż ślinka cieknie! Zapraszam na kluseczki dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/

    • eva

      on 23 października 2016 at 00:03
      Odpowiedz

      Dziękuję, chętnie zajrzę, bo mam jeszcze trochę dyni do wykorzystania 😉

  2. Ervisha

    on 22 października 2016 at 09:17
    Odpowiedz

    Uwielbiam te chlebki 🙂

    • eva

      on 23 października 2016 at 00:02
      Odpowiedz

      Ja się ich trochę boję, bo czasem się nie udają, więc rzadko je jemy, ale też muszę przyznać, że je bardzo lubię 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda