Chleb dyniowy na słono

Chleb dyniowy na słono

Bochenek ze zdjęcia przygotował mój Mąż. Nie piecze na co dzień, a jednak chleb dyniowy wyszedł mu idealny! To powinno przekonać wszystkich niedowiarków, że domowa piekarnia to żadna wiedza tajemna – wystarczy spróbować. Możecie zacząć od tego chleba dyniowego. Wbrew pozorom – to słony wypiek, nie słodka drożdżówka z dynią.

Składniki

500 g mąki pszennej chlebowej typ 750
10 g suchych drożdży
250 g puree z dyni
2 łyżki oleju
100 ml wody
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
pestki dyni

Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy i wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto – ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Jeśli ciasto się klei, można je podsypać mąką.

Z ciasta formujemy kulę, wkładamy ją do omączonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, czyli na ok. 1-1,5 godziny.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy, formujemy okrągły lub podłużny bochenek i układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne pół godziny w ciepłe miejsce. Przed samym pieczeniem bochenek można naciąć.

Pieczemy w 220 stopniach przez 10 minut, a potem w 190 stopniach przez 30 minut.

Źródło: Moje Pasje

Chleb dyniowy na słono

Podobne wpisy