Bułeczki ślimaczki z pesto
||

Bułeczki ślimaczki z pesto

Uwielbiam ślimaczki z cynamonem, ale czasem eksperymentuję z tym sposobem zawijania ciasta drożdżowego również w wersji wytrawnej. Ślimaczki z pesto możecie przygotować w dowolnej odsłonie. Ja zazwyczaj wybieram moją ulubioną – z pesto jarmużowym. Możecie też wybrać klasyczne pesto, bazyliowe, możecie zdecydować się na pesto z suszonych pomidorów albo ze szparagów. Albo dodać do środka krojone suszone pomidory czy plasterki mozzarelli. Wybierzcie wersję, która odpowiada Wam najbardziej!

Składniki

(na całą blachę bułeczek)

500 g mąki pszennej chlebowej (typ 659-750)
14 g suchych drożdży
1/2 szkl. maślanki
1/2 szkl. wody
1 jajko
70 g oleju
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
pesto
parmezan (opcjonalnie)

Mąkę mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukier, sól i mokre składniki: maślankę, wodę, olej i jajko. Całość mieszamy ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego – tak żeby uzyskać zwarte, gładkie ciasto. Jeśli będzie się kleić, można trochę podsypać mąką. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy ją do omączonej miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto jeszcze chwilę wyrabiamy i dzielimy je na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt dużego prostokąta. Smarujemy całą powierzchnię pesto i zwijamy w rulon, zaczynając od dłuższego boku. Powstały rulon kroimy na 10-12 części i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ślimaczki układamy miejscem cięcia do góry, tak żeby było widać spirale. Można je bardzo delikatnie docisnąć do blaszki. Przykrywamy bułeczki ścierką i zostawiamy jeszcze na ok. 20 minut do napuszenia.

Przed pieczeniem można posypać bułeczki z wierzchu parmezanem.

Pieczemy w 190 stopniach przez 20-25 minut.

Bułeczki ślimaczki z pesto

Podobne wpisy