Miodowe bułeczki na maślance

Poleca: Ewa
Źródło: Smaker

Fot. Ewa

Kiedy tylko mam w lodówce maślankę lub kefir, zastępuję nimi choć połowę wody czy mleka w cieście na chleb lub bułki. W ten przepis jest „wpisana” cała szklanka maślanki. A do tego miód zamiast cukru. I robi się pyszne śniadanko 🙂

Składniki:
4,5 szkl. mąki pszennej chlebowej
7 g suchych drożdży
250 ml maślanki
2 łyżki miodu
1 jajko
2 łyżeczki soli
3 łyżki stopionego, lekko schłodzonego masła
1/3 szkl. mleka
rozbełtane jajko z odrobiną mleka do posmarowania

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiewamy (choć nie jest to konieczne), dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy je w misce pod przykryciem do podwojenia objętości (ok. godziny). Oczywiście w ciepłym miejscu.
Po tym czasie formujemy kilkanaście bułeczek (my wolimy większe, więc u mnie wyszło 9 sztuk), układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na pół godziny.
Smarujemy rozbełtanym z mlekiem jajkiem (ja ten etap zazwyczaj pomijam) i pieczemy w 190 stopniach przez ok. 20 minut – aż nabiorą ładnego koloru.

Fot. Ewa

Podobne wpisy