Tortilla
|||||

Tortilla

Podczas gdy mąż był na Ducanie, odkryłam tortille. Tortilla to kukurydziane placki, warzywa i kurczak, czyli wszystko to, co wolno mu było jeść, i do tego smacznie podane! Pokochaliśmy to danie i moglibyśmy żywić się nim codziennie. Teraz już nie szukam w sklepie kukurydzianych tortilli, tylko raczymy się tańszymi, pszennymi, ale i one kosztują sporo. Postanowiłam spróbować zrobić je sama. Przeglądałam przepisy i stwierdziłam, że skomplikowane to być nie może. Po przeczytaniu mnóstwa komentarzy zdecydowałam się na tę recepturę.

Trochę odstraszał mnie smalec, ale po przeczytaniu setek komentarzy wywnioskowałam, że on daje tortilli najlepszą elastyczność. Metodą prób i błędów stwierdzam, że z tej porcji ciasta lepiej zrobić 8 placków, a nie 16, jak widnieje w oryginale. Nieco grubsze placuszki łatwiej się nakłada na patelnię, są miększe i łatwiej się je zwija.

Kategoria, , , , , Liczba porcji1 porcja

Składniki na tortille
 2 szkl. mąki pszennej
 ½ łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek soli
 3 łyżka/łyżki/łyżek smalcu
  szkl. gorącej wody
Składniki na nadzienie
 mała kapusta pekińska
 papryka czerwona, zielona lub żółta
 kilka ogórków konserwowych
 cebula
 pomidor
 pierś z kurczaka
 przyprawa do kebaba
 trochę oleju do usmażenia mięsa
Składniki na sos czosnkowy
 majonez
 jogurt naturalny gęsty
 czosnek przepuszczony przez praskę lub czosnek granulowany
 sól, pieprz do smaku

1

SOS:
Dobrze jest zacząć od przygotowania sosu, żeby zdążył się przegryźć. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy sos do lodówki.

2

Tortilla
Przesianą mąkę i sól wsypujemy do miski. Do wrzątku wkładamy smalec i czekamy, aż się rozpuści. Do mąki stopniowo dodajemy wodę z tłuszczem i mieszamy ręcznie lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak). Ciasto powinno być miękkie i nie kleić się do rąk. Formujemy z niego kulę i odkładamy na godzinę przykryte folią, żeby nie wyschło. (W międzyczasie przygotowujemy nadzienie).

Po godzinie dzielimy ciasto na 8 równych części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na cieniutki placek o średnicy ok. 18-19 cm. Smażymy tortille na suchej rozgrzanej patelni. Na początek z jednej strony – do czasu pojawienia się bąbli, potem na drugiej stronie. Odkładamy placki na ściereczkę i przykrywamy je, żeby zbytnio nie wyschły.

3

Nadzienie
Pierś z kurczaka kroimy na paski, doprawiamy przyprawą do kebaba i smażymy na patelni ze wszystkich stron.

Warzywa kroimy (pomidory przed pokrojeniem można sparzyć i obrać ze skórki).

4

Usmażone tortille wypełniamy nadzieniem: smarujemy placek sosem, nakładamy warzywa, mięso, polewamy jeszcze raz sosem i zawijamy. Najlepiej jest na początku zagiąć do góry dolną część tortilli, a potem zawinąć do środka boki. Żeby placki nie rozwijamy się w czasie jedzenia, dolną część można zawinąć w folię aluminiową.

Składniki

Składniki na tortille
 2 szkl. mąki pszennej
 ½ łyżeczka/łyżeczki/łyżeczek soli
 3 łyżka/łyżki/łyżek smalcu
  szkl. gorącej wody
Składniki na nadzienie
 mała kapusta pekińska
 papryka czerwona, zielona lub żółta
 kilka ogórków konserwowych
 cebula
 pomidor
 pierś z kurczaka
 przyprawa do kebaba
 trochę oleju do usmażenia mięsa
Składniki na sos czosnkowy
 majonez
 jogurt naturalny gęsty
 czosnek przepuszczony przez praskę lub czosnek granulowany
 sól, pieprz do smaku

Przepis

1

SOS:
Dobrze jest zacząć od przygotowania sosu, żeby zdążył się przegryźć. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy sos do lodówki.

2

Tortilla
Przesianą mąkę i sól wsypujemy do miski. Do wrzątku wkładamy smalec i czekamy, aż się rozpuści. Do mąki stopniowo dodajemy wodę z tłuszczem i mieszamy ręcznie lub mikserem z końcówką do ciasta drożdżowego (hak). Ciasto powinno być miękkie i nie kleić się do rąk. Formujemy z niego kulę i odkładamy na godzinę przykryte folią, żeby nie wyschło. (W międzyczasie przygotowujemy nadzienie).

Po godzinie dzielimy ciasto na 8 równych części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na cieniutki placek o średnicy ok. 18-19 cm. Smażymy tortille na suchej rozgrzanej patelni. Na początek z jednej strony – do czasu pojawienia się bąbli, potem na drugiej stronie. Odkładamy placki na ściereczkę i przykrywamy je, żeby zbytnio nie wyschły.

3

Nadzienie
Pierś z kurczaka kroimy na paski, doprawiamy przyprawą do kebaba i smażymy na patelni ze wszystkich stron.

Warzywa kroimy (pomidory przed pokrojeniem można sparzyć i obrać ze skórki).

4

Usmażone tortille wypełniamy nadzieniem: smarujemy placek sosem, nakładamy warzywa, mięso, polewamy jeszcze raz sosem i zawijamy. Najlepiej jest na początku zagiąć do góry dolną część tortilli, a potem zawinąć do środka boki. Żeby placki nie rozwijamy się w czasie jedzenia, dolną część można zawinąć w folię aluminiową.

Tortilla

Źródło: Kwestia Smaku

Tortilla

Podobne wpisy