Poezja! Miękkie, puszyste, a do tego truskawkowe. Nie ma co gadać, trzeba smażyć! Zapraszam Was na placuszki jogurtowe z truskawkami – najlepsze na wakacyjną kolację albo podwieczorek dla małych i dużych.
Składniki
(ok. 10-14 sztuk)
250 g jogurtu naturalnego lub greckiego
2 jajka
2 łyżki oleju
2 łyżki cukru
1 i 1/3 szkl. mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka truskawek
cukier puder do oprószenia
Jogurt, jajka i olej miksujemy lub mieszamy trzepaczką. Dodajemy cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz sól i ponownie miksujemy lub mieszamy trzepaczką – do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo gęste.
Na nagrzaną suchą patelnię nakładamy porcje ciasta, zachowując odstępy między nimi, bo sporo urosną. Smażymy na małym ogniu ok. 2 minut. Pod koniec smażenia w napuszone placki wciskamy plasterki truskawek. Obracamy placki na drugą stronę i smażymy na małym ogniu jeszcze przez ok. 2 minuty.
Przed nałożeniem kolejnych porcji ciasta dokładnie wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym.
Po usmażeniu posypujemy placuszki cukrem pudrem.
Źródło: Kwestia Smaku
4 komentarze
Marzena Rogalińska
on 5 czerwca 2015 at 14:30Zrobiłam i wyszły…. PZREPYSZNE!!!! 😀
eva
on 5 czerwca 2015 at 15:52Bardzo się cieszę 🙂 Polecam inne nasze placuszki – bananowe z ricottą (lub twarożkiem) są chyba ulubionymi u mnie w domu 🙂
wedelka
on 3 czerwca 2015 at 22:24Pyszności 🙂 Ostatnio robiłam podobne z rabarbarem 🙂
eva
on 5 czerwca 2015 at 15:51Też musiały być pyszne! Ja próbowałam jeszcze z morelami 🙂