Makaron z pesto ze szparagów
Jak dobrze, że istnieją blogi kulinarne! Sama nie wpadłabym na pomysł, żeby zrobić pesto ze szparagów. Kojarzy mi się ono raczej z „liśćmi” typu: bazylia, rukola czy jarmuż. Tymczasem pesto ze szparagów smakuje genialnie! Nawet nasze Dzieci, którym szparagi „w całości” nie smakowały, makaron z pesto ze szparagów zjadły cały i prawie wylizały talerze.
Składniki
dowolny makaron, np. tagliatelle
ok. 150 g szparagów
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki płatków migdałów*
2 łyżki startego parmezanu*
4 łyżki oliwy
sól, pieprz
* Te składniki można zastąpić innymi – zob. przepis na pesto.
Makaron gotujemy al dente.
Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki. Gotujemy je na parze lub w wodzie kilka minut – do miękkości. Wszystkie składniki (z wyjątkiem makaronu) umieszczamy w malakserze albo misce i blendujemy na jednolitą masę.
Gotowe pesto mieszamy z ugotowanym makaronem. Na talerzu posypujemy dodatkowo płatkami migdałów i startym parmezanem.