Makaron z pesto szparagowym
||

Makaron z pesto ze szparagów

Jak dobrze, że istnieją blogi kulinarne! Sama nie wpadłabym na pomysł, żeby zrobić pesto ze szparagów. Kojarzy mi się ono raczej z „liśćmi” typu: bazylia, rukola czy jarmuż. Tymczasem pesto ze szparagów smakuje genialnie! Nawet nasze Dzieci, którym szparagi „w całości” nie smakowały, makaron z pesto ze szparagów zjadły cały i prawie wylizały talerze.

Składniki

dowolny makaron, np. tagliatelle
ok. 150 g szparagów
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki płatków migdałów*
2 łyżki startego parmezanu*
4 łyżki oliwy
sól, pieprz

* Te składniki można zastąpić innymi – zob. przepis na pesto.

Makaron gotujemy al dente.

Szparagi myjemy, odrywamy stwardniałe końcówki. Gotujemy je na parze lub w wodzie kilka minut – do miękkości. Wszystkie składniki (z wyjątkiem makaronu) umieszczamy w malakserze albo misce i blendujemy na jednolitą masę.

Gotowe pesto mieszamy z ugotowanym makaronem. Na talerzu posypujemy dodatkowo płatkami migdałów i startym parmezanem.

Podobne wpisy