Chleb z cukinią
||

Chleb z cukinią

Piekłam już słodkie ciasta z cukinią, ale chleb z cukinią to dla mnie nowość. Byłam ciekawa jego smaku i tego, czy przypadnie do gustu dzieciom. Okazało się, że chlebek jest pyszny, lekko wilgotny, cukinia nie dominuje jego smaku, więc spokojnie można go wykorzystać do kanapek. Chociaż nawet jedzony bez żadnych dodatków smakował naprawdę nieźle. Pierwsze kanapki z chlebem z cukinią już poszły do szkoły z moim Synem i pewnie jeszcze nieraz się w jego śniadaniówce znajdą.

Składniki

3 szkl. mąki (tortowej lub chlebowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 szkl. cukinii startej na tarce
3/4 szkl. startego sera żółtego
1 posiekana cebula
2 jajka
50 g roztopionego i przestudzonego masła
1 szkl. maślanki

Wszystkie składniki umieszczamy w misce – kolejność nie ma znaczenia, można je wrzucać tak, jak są wypisane w przepisie. Całość mieszamy ręcznie albo mikserem, aż powstanie jednolita masa. Ciasto nie będzie zwarte tak jak chlebowe, ale raczej o konsystencji bardzo gęstego ciasta naleśnikowego – jak w przypadku ciast ucieranych.

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45-50 minut.

Sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków, czy ciasto jest upieczone – wbijamy patyczek w ciasto i jeśli wyjdzie nieoblepiony, to znaczy, że można je wyjmować. Jeśli na patyczku będzie jeszcze trochę ciasta, zostawiamy chlebek w piekarniku jeszcze na 5 minut i po tym czasie sprawdzamy ponownie.

Chleb z cukinią

Podobne wpisy