• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Syrop z czarnuszki
dla dzieci// syropy

Syrop z czarnuszki, czyli czarny słoik na odporność

16 lutego 2016 • 19  

Zanim opowiem Wam, jak przygotować syrop z czarnuszki, potrzebny będzie krótki wstęp… Dawno, dawno temu, kiedy byłam w pierwszej ciąży i mocno się przeziębiłam, próbowałam leczyć się syropem z cebuli. I nie wiem, czy mój organizm jest taki oporny, czy oczekiwałam zbyt spektakularnych efektów – w każdym razie nie pomogło. Na długi czas zarzuciłam domowe sposoby zwalczania infekcji, uznając, że to pic na wodę.

Ale potem pojawiły się na świecie moje Dzieci, poszły do przedszkola i zaczęło mnie irytować, że byle katar Starszaka kończy się zapaleniem oskrzeli Najmłodszego, a Najśredniejsza kaszle przy tym przez dwa tygodnie. W lutym ubiegłego roku, po kolejnej infekcji, dałam się namówić na zrobienie syropu z czosnku. A było to tak:

Oczywiście tydzień czy dwa po antybiotykowej kuracji któreś z dzieci znowu wróciło do domu z katarem. Wyciągnęłam przepis i nastawiłam syrop. Kolejnego dnia podałam dzieciom pierwszą dawkę. I nagle – cud! Najmłodszy co prawda męczył się z katarem dwa tygodnie, ale nic oprócz tego mu się nie działo i w końcu pokonał wirusa. Najstarszy obudził się na drugi dzień (dosłownie!!!) zdrowy. I tak to trwa do dzisiaj, czyli już pełny rok.

Piszę ten długi wstęp po to, żeby Was zachęcić do spróbowania. Nie będzie od razu efektu WOW, dzieci będę musiały wyleżeć infekcje, Wy pewnie też. Ale jest duża szansa, że obejdzie się bez leków. A z każdym kolejnym katarem będzie coraz lepiej.

Polecam Wam szczególnie syrop z czosnku, a my w międzyczasie będziemy testować inny specyfik na odporność – syrop z czarnuszki. Jest bardzo gęsty, słodki i robi niezły “wiatr” w drogach oddechowych. Próbowałam go, kiedy byłam zdrowa, ale jestem pewna, że gdybym miała katar, od razu by mi nos odetkało! Testujcie. Warto. Dla zdrowia!

Składniki

100 ml czarnuszki
nasiona z 3 gwiazdek anyżu
20 goździków
100 ml miodu
10 kropli olejku tymiankowego (opcjonalnie, choć warto go zdobyć)

Czarnuszkę, ziarna anyżu i goździki mielimy w młynku do kawy albo rozdrabniamy w moździerzu. Mieszamy z miodem (jeśli jest twardy, to podgrzewamy go lekko, żeby się rozpuścił) i olejkiem tymiankowym.

Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku, w lodówce.

Dawkowanie

2-3 razy dziennie po 1 łyżeczce
(można dodać syrop do herbaty)

Źródło: Lubię gotować

#miód, #syrop
Ewa Popielarz

Ewa Popielarz

Żona jednego męża i mama czwórki dzieci. Swój dzień dzieli między rodzinę, pracę redaktora i kuchnię. Twierdzi, że nie wymyślono na świecie nic bardziej magicznego niż ciasto drożdżowe.

• Anna Starmach, "Pyszne. Na słodko" - recenzja Poprzedni Anna Starmach Pyszne na słodko recenzja
Serek kanapkowy z jogurtu greckiego • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Racuszki na kefirze z sosem waniliowym  

29 kwietnia 2015
Makaron czekoladowy domowy

Domowy makaron czekoladowy  

2 lipca 2016

Kwiatowe bułeczki z nadzieniem  

1 stycznia 2014

19 komentarzy

  1. Pawel

    on 2 listopada 2018 at 17:34
    Odpowiedz

    Czy zamiast nasion można użyć oleju z czarnuszki?

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 5 listopada 2018 at 13:55
      Odpowiedz

      Myślę, że tak, tylko konsystencja syropu będzie pewnie wtedy inna. Nie wiem też, jak z proporcjami. Na początek spróbowałabym z mniejszą ilością oleju – żeby smak nie był zbyt intensywny.

  2. kasia

    on 30 stycznia 2018 at 12:04
    Odpowiedz

    Ile tej czarnuszki na taki syrop? Ile lyzek?

    • Ewa Popielarz

      Ewa Popielarz

      on 6 marca 2018 at 16:41
      Odpowiedz

      Dawno już nie robiłam tego syropu, ale z tego, co pamiętam, to wsypałam ziarenka do miarki, żeby zajęły objętość 100 ml.

  3. Lidia

    on 11 sierpnia 2016 at 14:39
    Odpowiedz

    O super,że tak szybko odpisałaś, czy trzeba mocno trzymać się tych proporcji?Wydaje mi się,że chyba dałam zbyt dużo goździka.Ale on sam w sobie jest mega czujny i może przebijać smak prawda???
    Jak dam więcej czarnuszki to nie zaszkodzę????Czy tą miksturę stosować profilaktycznie czy jak się jest chorym???Pytam bo robię to pierwszy raz i po raz pierwszy zaczynam przygodę z czarnuszką.Co radzisz???A może podpowiesz jak jeszcze korzystać z dobrodziejstw czarnuszki?Widzisz jej efekty?To sprawdzona mikstura?

    • eva

      on 11 sierpnia 2016 at 16:09
      Odpowiedz

      Ciężko mi powiedzieć, co wyjdzie przy zmianie proporcji, bo ja się ich dość śliśle trzymałam. Na pewno zmieni się smak, ale on i tak jest bardzo intensywny i raczej nie są to delicje, więc zmiany nie powinny zaszkodzić 🙂 To ma leczyć, a nie smakować 😉

      Podawałam dzieciom łyżeczkę co dwa dni w sezonie jesienno-zimowym. Kiedy pojawiała się infekcja, dokładałam syrop z czosnku. W rezultacie trójka przedszkolaków chorowała tylko raz ubiegłej zimy i to nie jakoś mocno. Myślę, że syropy dały radę 🙂

    • eva

      on 11 sierpnia 2016 at 16:10
      Odpowiedz

      A czarnuszkę dodaję też zawsze do ciasta na pizzę i w ogóle do słonych drożdżowych wypieków. Bardzo ją lubimy 🙂

    • Lidia

      on 11 sierpnia 2016 at 20:53
      Odpowiedz

      Ziarno całe czy zmielone??? bardzo Ci dziękuje za odpowiedzi,pozdrawiam Lidia

    • eva

      on 12 sierpnia 2016 at 07:11
      Odpowiedz

      Zawsze daję w całości 🙂

  4. Lidia

    on 11 sierpnia 2016 at 12:56
    Odpowiedz

    Witam, jak długo może stać ta mikstura w lodówce????i czy zamiast tymianku może być jakiś inny wariant???Z góry dziękuje za odpowiedź.

    • eva

      on 11 sierpnia 2016 at 13:58
      Odpowiedz

      W lodówce może stać nawet kilka miesięcy. Ja robiłam bez tymianku i moim zdaniem spełnił swoje zadanie 🙂

  5. archistacja.pl

    on 21 lutego 2016 at 06:52
    Odpowiedz

    Moja odporność czasem szwankuje, choć ostatnimi czasy jest już trochę lepiej. O zdrowotnych właściwościach czarnuszki słyszałam już wiele razy i chyba czas ją wypróbować 🙂

    • eva

      on 22 lutego 2016 at 08:11
      Odpowiedz

      Warto spróbować. Chociaż powiem szczerze, że moim Dzieciom łatwiej przez gardło przechodzi syrop z czosnku niż ten z czarnuszki. Ale dajemy radę 🙂

  6. Z miłości do

    on 17 lutego 2016 at 12:41
    Odpowiedz

    Bardzo fajny specyfik. Z ciekawości wypróbuję przepis 🙂

    • eva

      on 17 lutego 2016 at 13:40
      Odpowiedz

      Szczerze zachęcam 🙂 Po włożeniu do lodówki "syrop" robi się całkiem twardy i można go sączyć jak cukierki. Dzieci dały się nabrać 😉

  7. Dominika Płatkowska

    on 16 lutego 2016 at 17:31
    Odpowiedz

    Ja leczę się głównie czosnkiem, miodem i cytryną. 🙂 A taki syrop wygląda bardzo ciekawie. Na pewno wzmacnia odporność.

    • eva

      on 16 lutego 2016 at 19:00
      Odpowiedz

      Czosnek, miód i cytryna to nasz podstawowy syrop. Czarnuszkę właśnie testujemy:)

  8. Amber

    on 16 lutego 2016 at 07:25
    Odpowiedz

    Ten syrop bardzo mnie zainteresował.
    Na pewno go zrobię.
    DZiękuję!

    • eva

      on 16 lutego 2016 at 08:32
      Odpowiedz

      Polecam spróbować. Nie jestem w stanie powiedzieć, czy i jak bardzo spektakularnie działa, bo jesteśmy zdrowi (oby jak najdłużej), ale muszę przyznać, że jest naprawdę smaczny 🙂
      No i może stać dłużej niż te z czosnku czy cebuli, które powinno się wylać po tygodniu. Czarnuszkę mam zamiar trzymać około miesiąca w lodówce. O ile wcześniej się nie skończy.

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Bułki mleczne na śniadanie
    Bułki mleczne na śniadanie
  • Chleb z pietruszką - chleb nocny na zakwasie
    Chleb z pietruszką – nocny na zakwasie
  • Ciasteczka twarogowe
    Ciasteczka twarogowe
  • Chleb z botwinką na zakwasie
    Chleb orkiszowy z botwinką (na zakwasie)

Polecamy

lody

Lody z awokado

29 maja 2017
lody// napoje

Kawa mrożona z truskawkami

12 czerwca 2016
chleby// grillowanie

Chleb pleciony z pesto

27 maja 2016
sałatki/surówki

Sałatka wiosenna

10 maja 2013

Loading

Na czasie

Scones na słono podstawowe
Domowe pieczywo

Na proszku lub sodzie

Szybkie przepisy na wakacje
Szybki obiad

100 dań na wakacje

Fit ciasto z awokado
Na upały

Ciasta bez pieczenia

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2021 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda