||

Pomarańczowy sernik na piernikowym spodzie

Poleca: Ewa
Źródło: Planeta Smaku

Fot. Ewa

Pieczecie na święta tradycyjny piernik? A może by tak go urozmaicić i dodać… ser?:)
Spód tego ciasta to właściwie takie brownie z przyprawą piernikową, a pomarańcze dodane do sera nadają genialnego aromatu i pysznie smakują. na wierzch polewa czekoladowa i już mamy pyszne ciasto 🙂

Składniki:
Spód:
65 g gorzkiej czekolady
65 g miękkiego masła
50 g drobnego cukru
1 jajko
40 g mąki
1 łyżka przyprawy piernikowej

Masa serowa:
750 g twarogu mielonego
250 g gęstej śmietany 18% (u mnie jogurt grecki)
5 jajek
1 szkl. cukru (u mnie niepełna)
1/2 szkl. soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
1 duży budyń waniliowy (bez cukru)

Spód
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Osobno ubijamy całe jajko (nie musi to być sztywna piana).
Łączymy czekoladę z ubitym masłem, jajkiem i mąką przesianą z przyprawą piernikową – delikatnie mieszamy szpatułką.
Pieczemy w średniej wielkości formie (u mnie kwadratowa 24×24 cm) w 170 stopniach przez 8-10 minut.

Masa serowa
Wszystkie składniki miksujemy razem – tylko do momentu, kiedy się połączą.
Wylewamy masę na upieczony spód.
Pieczemy w 170 stopniach przez 60-70 minut.
Chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.

Na drugi dzień polewamy polewą czekoladową (np. z przepisu na wuzetkę).

Podobne wpisy