Kluski śląskie

Poleca: Ania

Na zdjęciu z „Pijaną Dziwaczką” 🙂
Fot. Ania

Składniki:
około kilograma ziemniaków
mąka ziemniaczana
jajko
łyżka masła

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, przepuszczamy przez praskę lub gnieciemy. Czekamy, aż trochę ostygną – żebyśmy się nie poparzyły/poparzyli. Dzielimy na cztery części, jedną z tych części na chwilę wyjmujemy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wkładamy z powrotem te wyjęte ziemniaki, dorzucamy masło i jajko i zagniatamy. W rękach formujemy kulki, w których robimy palcem małe wgłębienie.
Wrzucamy kluski do wrzącej, lekko osolonej wody, mieszamy i czekamy, aż wypłyną. Gotujemy jeszcze 2 minutki i odcedzamy.

Podobne wpisy