||

Pierniczki

Poleca: Gosia

Fot. Ewa

Nadszedł ten cudny czas przygotowań do świąt. Zaczynamy oczywiście od pieczenia pierników. Powiem krótko – są pyszne. Dla niektórych to bardziej ciasteczka korzenne niż typowe pierniczki, ale na pewno są godne polecenia.

Składniki:
500 g mąki
200 g cukru pudru
200 g miodu
120 g masła
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka kakao (opcjonalnie, jeśli chcemy uzyskać ciemniejszy kolor)
2 łyżki stołowe przyprawy korzennej do piernika

Miód podgrzać z masłem, cukrem i przyprawą do piernika. Przestudzić, a następnie dodać mąkę z sodą, jajko i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wycinać ciasteczka. Wykładać na blachę posmarowaną margaryną i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia.

Przed upieczeniem w pierniczkach można zrobić dziurkę słomką do napojów (będzie to otwór do przewleczenia nitki, by powiesić je na choince). Pierniczki na choinkę lepiej robić małe. Kiedy nabiorą wilgoci z powietrza, staną się ciężkie i mogą spadać z gałązek, jeśli będą zbyt duże.
Można też wyciąć nożykiem albo mniejszą foremką kształt wewnątrz piernika i nasypać w to miejsce pokruszone landrynki – w piekarniku rozpuszczą się, tworząc „witrażyk”.

Ciasteczka piec ok. 10-15 minut w średnio nagrzanym piekarniku (180 stopni).
Można przechowywać je długo w pojemnikach. Polecam wyjąć je z pojemników tak 2-3 dni przed zjedzeniem. Są wtedy pyszne i mięciutkie, bo złapią odrobinę wilgoci z powietrza.

Fot. Gosia

Fot. Gosia

Fot. Gosia

Fot. Ewa

Fot. Ewa

Fot. Iwona

Podobne wpisy