Impasto per la pizza, czyli Ciasto na włoską pizzę
Poleca: Ewa
Źródło: Multikurs.pl
Fot. Ewa |
La pizza italiana! La ricetta per prepararla in casa, in modo semplice e facile.
Wszystko zrozumieliście? Bo język włoski jest prosty! Szczególnie jeśli uczymy się go w przyjemny sposób. A jeśli tu jesteście, to pewnie przyznacie, że nie ma nic przyjemniejszego niż gotowanie 🙂
Platforma do nauki języków obcych Multikurs.pl połączyła przyjemne z pożytecznym, oferując swoim kursantom naukę języka przez gotowanie. Już teraz ze strony www.smakjezyka.pl możecie ściągnąć e-book z tradycyjnymi włoskimi przepisami w dwóch językach – polskim i włoskim. Całkowicie za darmo!
Gotujcie, róbcie zdjęcia i wstawiajcie je na Instagram z hashtagiem #smakjęzyka – zdjęcia będą pojawiać się na stronie www.smakjezyka.pl. W tym miesiącu gotujemy jeszcze po włosku, ale już niedługo kolejne kraje, kolejne języki i kolejne potrawy!
Zapraszamy do zabawy!
Składniki:
(na 4 pizze)
500 g mąki typu 0
2 łyżki oliwy
25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
200-220 ml wody
1 łyżka cukru
szczypta soli
Ze świeżych drożdży przygotowujemy rozczyn. Jeśli używamy suchych drożdży, można ten etap pominąć.
Dodajemy pozostałe składniki, z wyjątkiem wody. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego, stopniowo dodając wody – tylko tyle, by uzyskać gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy z ciasta kulę i umieszczamy ją w omączonej misce. Nacinamy na krzyż i smarujemy delikatnie oliwą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części, chwilę jeszcze wyrabiamy. Każdą z części rozwałkowujemy na płaski okrągły placek. Umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy sos pomidorowy i ulubione dodatki.
Pieczemy w najwyższej temperaturze do zrumienienia – zwykle kilka-kilkanaście minut.
Fot. Ewa |