Poleca: Ewa
Źródło: Moje Co Nieco
![]() |
Fot. Ewa |
Nie ma nic lepszego niż ciasto czekoladowe. A kiedy zaczyna się zima, dobrze dodać do niego pomarańcze – nada się nawet na Święta 🙂
Składniki:
150 g miękkiego masła
2 łyżki miodu
175 g ciemnego cukru brązowego (dałam mniej, ok. 150 g)
150 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
25 g kakao
2 jajka
skórka i sok z 1 pomarańczy
Masło ucieramy z miodem i cukrem.
Mąkę przesiewamy z sodą i kakao i mieszamy delikatnie razem.
Do masy dodajemy stopniowo na przemian jajka i suche składniki – miksujemy.
Na koniec dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy.
Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej niewielkiej, wtedy ciasto będzie wyższe). Pieczemy w 170 stopniach ok. 45 minut – do suchego patyczka.
6 komentarzy
Mama Filipa
on 7 grudnia 2013 at 13:43Przepis wypróbowany wczoraj;) Rewelacja;)
Estera Milewska
on 4 grudnia 2013 at 21:06Uwielbam połączenie pomarańczy i czekolady, pachnie świętami 🙂
wedelka
on 4 grudnia 2013 at 15:40Uwielbiam takie połączenie 🙂 Niemal tak samo jak czekolada z malinami 🙂
Justyna Żak
on 4 grudnia 2013 at 15:18idealne połączenie czekolada i pomarańcza:)
Małgorzata Z
on 4 grudnia 2013 at 14:48Najlepsze pyszności!
Emma
on 4 grudnia 2013 at 13:53zgadzam się całkowicie! nie ma nic lepszego 🙂