|

Czekoladowiec z pomarańczami

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Co Nieco

Fot. Ewa

Nie ma nic lepszego niż ciasto czekoladowe. A kiedy zaczyna się zima, dobrze dodać do niego pomarańcze – nada się nawet na Święta 🙂

Składniki:
150 g miękkiego masła
2 łyżki miodu
175 g ciemnego cukru brązowego (dałam mniej, ok. 150 g)
150 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
25 g kakao
2 jajka
skórka i sok z 1 pomarańczy

Masło ucieramy z miodem i cukrem.
Mąkę przesiewamy z sodą i kakao i mieszamy delikatnie razem.
Do masy dodajemy stopniowo na przemian jajka i suche składniki – miksujemy.
Na koniec dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy.

Przełożyć masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej niewielkiej, wtedy ciasto będzie wyższe). Pieczemy w 170 stopniach ok. 45 minut – do suchego patyczka.

Podobne wpisy