Sałatka z rukoli z pomarańczą, granatem i orzechami
To pierwsza sałatka z rukoli i do tego z pomarańczami, jaką jadłam. Jest po prostu obłędna. Już za sam wygląd powinna dostać 10 punktów. A smak – boski. Genialnym wykończeniem sałatki z rukoli z pomarańczą (ale też wielu innych sałatek) jej sos miodowo-musztardowy. Nie wymieniajcie go na żaden inny – pasuje tu idealnie.
Składniki
100 g rukoli
2 pomarańcze
1 granat
60 g orzechów włoskich
Sos
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju
2 łyżeczki musztardy
1,5 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
Rukolę płuczemy, osuszamy i wykładamy na talerz lub do salaterki.
Pomarańcze obieramy nożem, odcinając grubą skórę i od razu cienką białą błonkę, a potem filetujemy owoc, wycinając ostrym nożem cząstki pomarańczy spomiędzy błonek.
Granat dzielimy na ćwiartki lub ósemki i wyciągamy z niego ziarenka.
Orzechy rumienimy chwilę na suchej patelni, a potem siekamy.
Składniki sosu mieszamy i przelewamy do sosjerki.
Wszystkie składniki sałatki mieszamy. Sosem polewamy przed samym podaniem.
Źródło: Kwestia Smaku