||

Bajaderki, czyli recykling pierniczków (i nie tylko)

Poleca: Ewa
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ewa

W sklepie raczej ich nie kupuję. Przeraża mnie to, co mogą mieć w środku 😉 Ale w domu czasem warto skorzystać z tego przepisu, jeśli znajdzie się gdzieś cukierki, które się już przejadły, albo jeśli zamiast ciasta z piekarnika wyjmiecie zakalec (choć ja osobiście bardzo lubię zakalce – więcej ciasta w cieście ;)). To taki domowy recykling 🙂 W tym roku pod nóż malaksera poszły głównie choinkowe pierniczki.

Składniki:
800-900 g ciasteczek lub ciast (dowolnych, byle bez masy, żelatyny i świeżych owoców)
0,5 szkl. mleka
100 g masła
0,5 szkl. cukru (opcjonalnie – ja nie daję w ogóle, bo już ciastka są słodkie)
3 łyżki kakao (opcjonalnie)
400 g dowolnego dżemu (lepszy będzie gęsty)
0,5 szkl. bakalii (rodzynki trzeba wcześniej namoczyć)
4 łyżki nutelli lub masła orzechowego
odrobina akoholu (opcjonalnie)

Do dekoracji:
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe, posiekane orzechy, pokruszone ciasteczka lub dowolna inna posypka

Ciasto lub ciastka kruszymy dość drobno, można to zrobić w malakserze. Jeśli ciastka będą zbyt mokre, dobrze dodać do nich kilka pokruszonych herbatników.

Mleko, masło i ewentualnie cukier i kakao zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przestudzone przelewamy do masy ciasteczkowej. Dodajemy dżem, bakalie i nutellę, ewentualnie alkohol. Wszystko mieszamy, aż wyjdzie jednolita masa.

Z masy formujemy kulki. Jeśli będą wychodzić zbyt miękkie, można dodać jeszcze trochę suchych herbaników do masy albo uformowane kulki schłodzić w lodówce.
Dekorujemy polewą czekoladową i posypką. Przechowujemy w lodówce.

Fot. Ewa

Podobne wpisy