Muffinki bananowe z żurawiną i czekoladą
Fot. Ewa |
Kiedyś nie lubiłam muffinów. Nie wiem dlaczego. Miałam wrażenie, że dużo przy nich roboty, a tak szybko znikają, że stanie przy nich zupełnie się nie opłaca. Ale potem jakoś przeorganizowałam swój sposób pracy w kuchni i wyszło na to, że muffiny to w zasadzie najszybsze ciastka świata 🙂 I naprawdę trudno je zepsuć. Dziś w wersji zimowej!
Składniki:
(na 12 sztuk)
1,5 szkl. mąki
5 łyżek otrębów owsianych
50 g posiekanej gorzkiej czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
szczypta mielonego imbiru
2 jajka
1/2 szkl. oleju
1/2 szkl. jogurtu naturalnego (lub maślanki)
1/2 szkl. cukru
3 banany
100 g suszonej żurawiny
Suche składniki, czyli mąkę, otręby, czekoladę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i imbir mieszamy w jednej misce.
Pozostałe składniki, czyli jajka, olej, jogurt, cukier i banany wrzucamy do blendera i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy żurawinę i mieszamy.
Łączymy obie grupy składników, mieszając je w misce trzepaczką lub łyżką. Przekładamy powstałą masę do formy na muffinki wyłożonej papilotkami.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut – do suchego patyczka.
Poleca: Ewa
Źródło: Życie od Kuchni