|

Ciasto z jabłkami i orzechami

Poleca: Ewa
Źródło: Kulinarne podróże

Fot. Ewa

Kombinuję, jak by tu wykorzystać kosz orzechów włoskich, które zalegają mi w kuchni 🙂 Tym razem padło na coś słodkiego. Ciasto szybkie w przygotowaniu i pyszne.

Składniki:
2 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru trzcinowego
3 jajka
1/2 szkl. oleju
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
3 duże jabłka

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę przesianą z sodą, proszkiem i cynamonem. Wlewamy olej – cały czas miksując.
Na koniec dodajemy posiekane orzechy i obrane, pokrojone w kostkę jabłka. Ciasto będzie dość gęste, więc najlepiej na koniec wymieszać je drewnianą łyżką.

Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (ja piekłam w formie kwadratowej, ale była za duża). Górę wyrównujemy, bo jak nie, to wyjdą takie fale Dunaju jak u mnie 😉

Pieczemy w 200 stopniach 35-40 minut, do suchego patyczka.

Fot. Ewa

Podobne wpisy