||

Szaszłyki z mięsa mielonego

Poleca: Ania

Fot. Ania

Znudziła mi się już tradycyjna karkówka z grilla, więc postanowiłam na ostatnie spotkanie ze znajomymi przywieźć coś innego. Już kiedyś wpadły mi w oko takie „szaszłyki” z mięsa mielonego i nadszedł czas, by trochę poeksperymentować i przetestować trochę inny sposób podanie mięsa z grilla. Danie miło mnie zaskoczyło – spodziewałam się czegoś podobnego do tradycyjnych kotletów mielonych, a tymczasem konsystencja mięsa była zupełnie inna. Szaszłyki po upieczeniu bez problemu udało się zdjąć z patyczków. Jedyne, co zmienię w przepisie, to ilość przypraw – mięso jak dla mnie mogłoby być nieco bardziej pikantne.

Potrzebujemy:
(na 8 szaszłyków)
pół kg mięsa mielonego (u mnie pół na pół wieprzowina i wołowina)
czubata łyżeczka soli
2 łyżeczki garam masali
1 łyżeczka kuminu (następnym razem co najmniej dwie)
2 ząbki czosnku
1 jajko
1 łyżki bułki tartej

+ 8 drewnianych patyczków do szaszłyków

Wszystkie składniki (poza patyczkami) mieszamy dokładnie. Dzielimy masę na 8 części i z każdej formujemy spłaszczoną kulkę, którą następnie obklejamy wokół patyczka. Nadajemy jej podłużny kształt i rzucamy na grilla. Opiekamy z każdej strony. Podajemy na przykład z grillowaną cukinią i sosem czosnkowym.

Podobne wpisy