• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Bez kategorii// chleby

Chlebek rustykalny z czarnuszką

8 maja 2013 • 2  

Poleca: Ania
Źródło: Moje Wypieki

Fot. Ania

Ostatnio ciągle tylko bułki i bułki, więc czas było przypomnieć sobie smak naszego ulubionego chleba. W przygotowaniu lekko upierdliwy, bo trzeba o nim pomyśleć dzień przed pieczeniem, żeby nastawić zaczyn, ale za to w smaku niezrównany.

Na zaczyn potrzebujemy:
pół kilograma mąki pszennej (u mnie typ 650)
pół litra wody
troszeczkę drożdży – taki wióreczek – około 1/4 łyżeczki (u mnie zawsze świeże drożdże)

Wszystkie te trzy składniki wrzucamy do miski i mieszamy łyżką. Zostawiamy na 12-16 godzin.

Na ciasto właściwe:
pół kg mąki (czyli resztę z opakowania – ja zawsze robię na oko, bez odmierzania)
2 szklanki otrąb pszennych
2-3 łyżeczki soli
200 ml wody
drożdże – około 15 g

Do zaczynu wsypujemy mąkę, otręby, sól, wlewamy wodę i rozmieszane w niej drożdże. Wyrabiamy chwilkę – do połączenia się składników (chyba że bardzo lubimy wyrabiać ciasto – ja tego nie znoszę 😉 ). Odstawiamy w ciepłe miejsce.
I teraz są dwie metody – jak mam czas i ochotę, to po około 40 minutach wyrzucam ciasto na blat wysypany mąką (bardzo się klei) i składam je na pół. Zostawiam w spokoju na 20 minut – znów składam. Zostawiam na 20 min., dzielę na dwie części, formuję dwa bochenki, które kładę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam jeszcze na chwilkę do napuszenia się.
Jeśli nie mam czasu i ochoty – omijam cały rytuał ze składaniem ciasta i zostawiam je w spokoju na 1,5 godziny, a potem od razu formuję dwa bochenki i daję je na blachę.
Niezależnie od sposobu, który się wybierze – chlebek smarujemy czymś – białkiem/wodą, i posypujemy czarnuszką. Pieczemy przez 20 min. w temperaturze około 180 stopni, a potem kolejne 20 min. w temperaturze około 150 stopni. Temperatura może zależeć od piekarnika – mój w wyższych temperaturach pali ciasto.

#otręby
Ania

Ania

Mieszanie w garnkach stawia na równi z mieszaniem kremów i innych mazideł. Na co dzień mama trójki dzieci i dwóch psów. Czas spędza pomiędzy domem a swoją pracownią kosmetyczną.

• Wątróbka na trzy sposoby Poprzedni
Cytrynowiec z nutellą • Kolejny

Zajrzyj też tutaj

Filet drobiowy w cieście francuskim  

6 maja 2013

Naleśniki z rodzynkami i z syropem klonowym  

20 kwietnia 2013

Jajka w cieście  

19 kwietnia 2016

2 komentarze

  1. AZgotuj!

    on 8 maja 2013 at 08:51
    Odpowiedz

    Podziałał na moja wyobraźnie. Już sobie go rwę po kawałeczku:)

  2. kuchenny bałagan

    on 8 maja 2013 at 08:07
    Odpowiedz

    Chlebek modelowy, chętnie bym go schrupała 🙂

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda