• Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt

BaBy w kuchni

  • Na słodko
    • ciasta czekoladowe
    • ciasta z owocami
    • ciasta drożdżowe
    • ciasta bez pieczenia
    • słodkie tarty
    • serniki
    • inne ciasta
    • ciasteczka
    • muffinki/babeczki
    • drożdżówki
    • desery
    • lody
    • bezy
    • torty
  • Na słono
    • dania mięsne
      • z drobiu
      • z wieprzowiny
      • z kiełbasą
      • z mięsa mielonego
      • tarty mięsne
      • makarony
      • pizze
    • dania jarskie
      • z warzyw
      • z jajek
      • makarony
      • mączne
      • tarty jarskie
    • sałatki/surówki
    • zupy
    • przystawki/przekąski
  • Śniadania
    • naleśniki i omlety
    • placki i racuchy
    • gofry
    • owsianki i granole
    • dania z jajek
    • do kanapek
  • Pieczywo
    • chleby
    • bułki
    • słodkie pieczywo
    • płaskie pieczywo
    • na zakwasie
    • na proszku lub sodzie
  • Dodatki
    • do wypieków
    • napoje
    • makarony
    • przetwory
    • sosy
    • syropy
  • Okazje
    • walentynki
    • tłusty czwartek
    • Wielkanoc
    • Halloween
    • Boże Narodzenie
    • sylwester
    • dla dzieci
    • grillowanie
    • szybki obiad
  • Zestawy dań
  • Do poczytania
    • e-booki
    • recenzje
    • testy produktów
    • porady
    • akcje kulinarne i konkursy
  • Kontakt
Kocie języczki Julii Child
ciasteczka

Kocie języczki

5 sierpnia 2013 • 1  

Kiedy tylko zobaczyłam u Julii Child nazwę “kocie języczki”, od razu przypomniały mi się małe czekoladki w pudełeczku z przesłodkimi kociakami, którymi zajadałam się w dzieciństwie i jakoś tak spontanicznie zdecydowałam, że muszę je zrobić. Przepis podany w książce jest mocno zagmatwany, ale mam nadzieję, że udało mi się stworzyć bardziej czytelny opis.

Składniki

(na ok. 40 sztuk)

2 białka
55 g masła
1/3 szkl. cukru
starta skórka z całej cytryny
1/3 szkl. mąki

Nagrzewamy piekarnik do 200-220 stopni i przygotowujemy dwie blachy natłuszczone i oprószone mąką, ewentualnie wyłożone papierem do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywną pianę.

Miękkie masło ucieramy z cukrem i skórką z cytryny tak długo, aż powstanie puszysta masa. Za pomocą łyżki lub łopatki delikatnie mieszamy masę z białkiem, dodając powoli po łyżce białka. Ciasto musi być puszyste.

Dosypujemy powoli przesianą mąkę i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przekładamy całość do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę paski o szerokości 1 cm i długości 10 cm, zachowując odstępy co najmniej 4 cm – ciasteczka podczas pieczenia rozlewają się na boki.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok. 6-8 minut, do zrumienienia się brzegów. Po upieczeniu studzimy na kratce. Po chwili języczki stają się kruche.

Źródło: Julia Child, Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni

Kocie języczki Julii Child
Kocie języczki Julii Child

Przeczytaj recenzję książki Gotuj z Julią na naszym blogu i wypróbuj więcej przepisów!

Julia Child Gotuj z Julią

#białka
Krolcia

Krolcia

Fanka krawiectwa, robótek na drutach, Gwiezdnych Wojen i głośnej muzyki. Jej dom wypełniają kwiaty i zwierzęta. Najlepiej relaksuje się, tworząc skomplikowane konstrukcje z lego razem ze swoimi synami.

• Szaszłyki z mięsa mielonego Poprzedni
Julia Child „Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni” – recenzja • Kolejny Julia Child Gotuj z Julią

Zajrzyj też tutaj

Ciastka z twarożkiem

Ciastka z twarożkiem – z cyklu 5 o’clock, czyli ciastko do herbatki #8  

24 marca 2017

Kruche rogaliki  

19 lutego 2013

Ciasteczka z lemon curd  

7 marca 2015

1 komentarz

  1. wielostronna

    on 8 grudnia 2014 at 22:06
    Odpowiedz

    Moje uwagi: 1.spróbuj dodać szczyptę soli do ubijanych białek (piana w cieście nie opadnie zbyt szybko):
    2.Jeśli pieczesz dwie blachy to po określonym czasie zamień je miejscami (czyli z dołu na górę i odwrotnie):
    3.Robiłam języczki według Julii i były wspaniałe;
    Wydaje mi się, że coś Ci nie wyszło przy mieszaniu (może kolejność);
    Ale na zdjęciach wyglądają bardzo apetycznie!

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Ewa Popielarz BaBy w kuchni

O nas

Dzień dobry!
Pozwólcie, że oprowadzę Was po naszej kuchni. Mam na imię Ewa i pełnię tu rolę menadżera sali. Dbam o to, żeby każdy czuł się na naszym blogu komfortowo i nie wyszedł stąd głodny.

Znajdziecie tu przepisy zebrane przez 17 kobiet. Mieszkają w różnych częściach świata, lubią różne kuchnie, ale łączy je zamiłowanie do dobrego smaku i prostych, domowych dań.

Gwarantuję, że uda się Wam samodzielnie przygotować każdy z zamieszczonych tu przepisów. Pokażemy Wam też kilka sztuczek, dzięki którym zadziwicie swoich bliskich.

Smacznego gotowania!

Tu nas znajdziesz

Popularne

  • Ciasto marchewkowe z wytłoczyn
    Ciasto marchewkowe z wytłoczyn po soku
  • Zimowy napój rozgrzewający na wrzątku
    Zimowy napój rozgrzewający – na wrzątku!
  • Drożdżówka z dżemem zaplatana w spirale
    Drożdżówka z dżemem – inna niż wszystkie

Polecamy

ciasta bez pieczenia// ciasteczka

Pralinki orzechowe

22 maja 2017
Boże Narodzenie// ciasta z owocami

Kora orzechowa

3 stycznia 2017
Boże Narodzenie// chleby// dla dzieci

Chleb mikołaj

6 grudnia 2015
Boże Narodzenie// ciasta drożdżowe

Makowa gwiazda

15 grudnia 2016

Loading

Na czasie

Pierniczki błyskawiczne na mące żytniej
Na ostatnią chwilę

Błyskawiczne pierniczki

Urodziny zimą

Tort z choinkami

Wigilijne smaki

Zupa grzybowa

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Polityka prywatności

© 2022 BaBy w kuchni. All rights reserved.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda