Kruche ciasteczka na szybko
Poleca: Bodzinka
Źródło: Śladami Słodkiej Babeczki
Fot. Bodzinka |
Uwielbiam do kawy coś słodkiego… Szczególnie jak mają być goście. A dzieciaki lubią ze mną piec. Więc postanowiłam zrobić kruche ciasteczka, szczególnie, że kupiłam nowe foremki. Podwoiłam składniki, ale mimo to do kawy z koleżanką będziemy jednak jeść kupne 😉 Pasożyty pożerały ciacha z radością na pysiach 🙂
Składniki:
250 g mąki
1 jajko
100 g drobnego cukru lub cukru pudru
1 cukier wanilinowy (16 g)
100 g masła
Mąkę przesiać, posiekać z masłem. Następnie dodać jajko i cukry, zagnieść kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ja trzymałam w lodówce 1,5 h i też się udały 🙂
I dodałam cukier migdałowy.
Piec w temperaturze 200°C przez ok. 8-10 minut do zarumienienia (w zależności od wielkości ciastek). Wyjąć z piekarnika, zostawić na blaszce na 2-3 minuty, następnie przełożyć na kratkę.
Dekorować wedle upodobań.