Pierogi ruskie
Fot. Gabi |
Zaskoczę Was dziś przepisem na… pierogi!
Gotujemy i cudujemy, zapominając czasem o tym, co najlepsze, co nasze.
Ruskie pierogi wcale nie są takie ruskie, są nasze. Zna je każdy i chyba śmiało mogę powiedzieć – każdy lubi.
Oto moje pierogi ruskie.
Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna
ciepła woda
odrobina oleju
Do mąki dodajemy olej i stopniowo ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Wody dodajemy tyle, żeby ciasto było zwarte i elastyczne.
Inne przepisy na ciasto na pierogi znajdziesz TUTAJ.
Farsz:
twaróg półtłusty
ugotowane ziemniaki
kilka listków mięty (opcjonalnie)
sól, pieprz
(w proporcji: na 1 kg ziemniaków – ok. 1/2 kg twarogu)
Twaróg i ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy miętę i doprawiamy.
Ciasto rozwałkowujemy cienko i szklanką wycinamy kółka. Małą łyżeczką nakładamy farsz i zalepiamy pierożki.
Gotujemy w osolonej wodzie. Wyjmujemy łyżką cedzakową chwilę po tym, jak wypłyną na powierzchnię.
Podajemy np. polane masłem lub cebulką podsmażoną na maśle.
Poleca: Gabi