Domowa nutella
Poleca: Ewa
Źródło: Pistachio
Fot. Ewa |
Dzieci – zaprzedane sklepowemu produktowi – domową wzgardziły 😉 Właściwie to im się nie dziwię, bo smak jednak nie jest ten sam. Domowa nutella jest o wiele bardziej czekoladowa i orzechowa. Ale moim zdaniem – znacznie smaczniejsza od sklepowej 🙂
Składniki:
200 g orzechów laskowych
400 ml mleka
1/2 szkl. mleka w proszku
2 łyżki miodu
150 g mlecznej czekolady
150 g gorzkiej czekolady
Orzechy rozkładamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na ok. 10 minut. Po wyjęciu i wystudzeniu zawijamy je w ściereczkę i intensywnie pocieramy, żeby zeszły z nich skórki.
Mleko, miód i mleko w proszku zagotowujemy w garnuszku, mieszając, żeby składniki się połączyły i nie przywarły.
Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Wszystkie składniki miksujemy razem w blenderze na gładką masę. Pozostaną pewnie niewidoczne, ale wyczuwalne w smaku drobinki orzechów – żeby się ich pozbyć, można masę przelać przez drobne sitko, ale ja tego nie robiłam.
Nutellę przechowujemy w lodówce. Można nią smarować kanapki, nadziewać bułeczki, można też rozpuścić w ciepłym mleku i wypić.