||

Tarta na szybko z pomidorami



Lato minęło nie wiadomo kiedy i znowu czeka nas czas posuchy i braku pomidorów. Mam dziwne odczucie, że w tym roku nie do końca wykorzystałam sezon na świeże warzywa. Zostało jeszcze kilka tygodni, by nadrabiać zaległości. Dlatego dziś na blogu – tarta bardzo pomidorowa.
Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
3 łyżeczki musztardy
400-500 g pomidorów (najelepiej świeżych, ale mogą być też w puszce)
125 g mozzarelli
50 g startego sera cheddar
1/2 żółtej papryki
1/2 zielonej papryki
świeże zioła (opcjonalnie)

Ciasto francuskie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Boki ciasta zawijamy do środka (po ok. 1 cm z każdej strony). Nakłuwamy ciasto widelcem i smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy w 200 stopnich przez ok. 13-15 minut.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika i smarujemy je musztardą. Rozkładamy pokrojone pomidory, przykrywamy je pokrojoną mozzarellą i startym serem żółtym.

Pieczemy raz jeszcze w 200 stopniach przez 15 minut.
Dekorujemy ziołami.

Poleca: Ewa
Źrodło: Madame Edith

Podobne wpisy