Placek z bezami
Poleca: Gosia
Fot. Gosia |
To ciasto to smak mojego dzieciństwa. Piekła je moja babcia, moja mama i teraz piekę ja. Nie znam dziecka, które by go nie polubiło. Zapewne to przez jego słodycz, którą w dużej mierze wnoszą bezy. My najchętniej zajadamy się tym plackiem dzień po upieczeniu, kiedy ciasto zrobi się lekko wilgotne dzięki owocom.
Składniki:
(na dużą prostokątną formę)
Ciasto:
500 g mąki
200 g zimnego masła
150 g cukru pudru
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka bułki tartej
1 kg owoców, np. truskawek lub malin
Beza:
4 białka
300-400 g cukru
Z podanych składników (bez owoców i bułki tartej) zagniatamy kruche ciasto. formujemy z niego kulę, owijamy ją folią i wkładamy na ok. pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut – do zezłocenia.
Upieczone ciasto posypujemy tartą bułką, wykładamy na wierzch owoce, a na nie ubitą z cukrem pianę z białek. Zapiekamy jeszcze w 140 stopniach przez ok. 30 minut, a potem w 120 stopniach przez 20 minut lub krócej – aż piana będzie zarumieniona i chrupka z wierzchu.