|

Surówka z buraczków

Poleca: Gosia
Źródło: Tradycyjna kuchnia polska

Fot. Gosia

Zrobiłam ją pierwszy raz – tak dla odmiany. W pierwszej chwili, jak spróbowałam, to pomyślałam, że taka całkiem ok, ale nic nadzwyczajnego. Za to na drugi dzień, jak wyjadałam resztki i te wszystkie smaki się „przegryzły”, to już była zdecydowanie lepsza. Na pewno ją jeszcze zrobię, ale przynajmniej kilka godzin przed podaniem.

Składniki:
2-3 niewielkie buraki (ugotowane)
duża marchew
duże jabłko
cebula
sok z cytryny (na oko, do smaku, ale mniej więcej z połowy cytryny mi wyszło)
2 łyżki oliwy
cukier (ok. 1-1,5 łyżeczki)
sól (ok. 0,5 łyżeczki)

Buraczki, marchew, jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać i dodać do reszty warzyw. Dodać oliwę, przyprawić sokiem z cytryny, cukrem i solą.

Podobne wpisy