|

Zapiekanka z kaszą gryczaną

Poleca: Ewa
Źródło: Prawo do gotowania z pasją

Fot. Ewa

Lubię takie dania – nie dość, że smaczne, to jeszcze wszystko w jednym garnku. Chociaż do tej zapiekanki przydają się jeszcze jakieś warzywa jako dodatek.

Składniki:
100 g kaszy gryczanej
2 piersi z kurczaka
400 g pomidorów z puszki
1 duża cebula
2 jajka
1/2 szkl. startego sera żółtego
sól, pieprz

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie tak, jak podano na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
Kurczaka mielimy.
Pokrojoną drobno cebulę podsmażamy na maśle z dodatkiem oliwy. Dodajemy pomidory i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy ok. 5 minut na małym ogniu. Dodajemy pierś z kurczaka i smażymy kolejne 5 minut.
Do przestudzonej masy z mięsem dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i jajka. Przekładamy masę do natłuszczonych masłem foremek do zapiekania (małych lub jednej dużej). Posypujemy serem żółtym.
Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.

Podobne wpisy